Za rad motora vrlo su važna motorna ulja

Automobili se sastoje od brojnih dijelova. Neki dijelovi su nam vidljivi golim okom, dok su drugi sakriveni duboku u unutrašnjosti. No, za pravilan rad automobila, vrlo je bitno da svi dijelovi pravilno funkcioniraju. Također, za određene dijelove automobila potrebni su i posebni dodaci koje im mi moramo omogućiti kako bi oni ispravno radili.

Svi nam je poznat glavni dodatak, a to je gorivo. Kako bi se motor pokretao, moramo ga opskrbiti gorivom. No, za učinkovit i dugotrajan rad motora, vrlo važna su i motorna ulja.

Osnovna funkcija

Motorna ulja su izrazito bitna za dugotrajan rad motora. Ona zapravo stvaraju zaštitni sloj na dijelovima motora koji se pomiču. Jer pri vožnji, zbog kretanja se ti dijelovi motora pomiču i dodiruju se. U slučaju da u automobilu nema dovoljno motornog ulja, zbog trenja između tih dijelova dolazi do bržeg trošenja. Zato je iznimno bitno redovito provjerevati stanje motornog ulja u automobilu, ali i mijenjati ga.

Nekadašnje studije su govorile o tome da nije potrebno često mijenjati ulje, no na današnjim automobilima se preporučuje to raditi češće. Neka generalna preporuka je da se motorna ulja mijenjaju nakon prijeđenih oko 15 000 km, ili jednom godišnje, u slučaju da niste prešli toliko kilometara u jednoj godini. Također, svakako tom prigodom zamijenite i filtar ulja jer u starom filtru može ostati nešto staroga ulja koje može utjecati na kvalitetu novog.

Oznake na pakiranjima

Motorna ulja u trgovinama se osim po proizvođaču razlikuju i po oznakama na pakiranju. Oni koji se prvi put susreću s time, te oznake mogle bi zbuniti pa neće znati što kupiti. Sastoje se od dva broja koji između sebe imaju još jednu oznaku

Sadržaj iz iste kategorije: