Ginko biloba

Ginko biloba kao prirodan dodatak prehrani

U današnje vrijeme, većina ljudi ima previše obveza i premalo vremena. To rezultira stresom, ubrzanim načinom života i nemogućnosti fokusiranja na pravilnu prehranu i zdrav način života. Svi znaju da su pravilna prehrana i dovoljno kretanja najvažniji faktori koji nam omogućujemo da živimo zdrav život, ali nekad jednostavno nemamo vremena za vođenje računa o tome. Kako bismo nadoknadili nedostatke vitamina i minerala, često se okrećemo prehranskim dodacima koji nam omogućuju da korisne nutrijente unesemo u tren oka. 

Jedan od od takvih najpopularnijih dodataka je ginko biloba, vrsta biljke koja potječe ih Kine. Ipak, važno je naglasiti da dodaci prehrani, koliko god bili korisni, nisu zamjena za zdravu i uravnoteženu prehranu te bismo se trebali maksimalno potruditi najprije voditi računa o njoj.

Što je ginko biloba 

Ginko biloba je vrsta drvenaste biljke koja potječe iz Kine. To je jedna od najstarijih živućih vrsta na svijetu i često se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ekstrakti ginko bilobe koriste se kao dodatak prehrani s ciljem poboljšanja kognitivnih funkcija, posebno memorije, koncentracije i općenito zdravlja mozga. 

Drvenasta biljka Ginko biloba
Ginkgo biloba doseže visinu od 15 do 25 m, iznimno čak 35 m

Ova biljka je bogata antioksidansima i flavonoidima koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također se vjeruje da poboljšava protok krvi, uključujući protok krvi do mozga.

Pozitivni učinci na zdravlje cijelog organizma

Ginko biloba je biljka čija su ljekovita svojstva dugo proučavana, a neki istraživači tvrde da ima pozitivne učinke na zdravlje cijelog organizma. Jedan od ključnih potencijalnih učinaka je poboljšanje cirkulacije. To može rezultirati boljim protokom krvi u mozgu, srcu i drugim vitalnim organima. 

Uzimao sam Ginkgo Bilobu 30 dana, evo što se dogodilo

Također se vjeruje da djeluje kao antioksidans, što znači da može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa koji može oštetiti stanice. Ovo svojstvo može doprinijeti općenitom zdravlju organizma. Dodatno, ginko biloba se ponekad koristi za poboljšanje kognitivnih funkcija, posebno memorije i koncentracije. 

Gdje kupiti i kako koristiti ginko bilobu 

Ginko biloba je dostupna kao prehranski dodatak u mnogim trgovinama zdrave hrane, ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama. Prilikom kupnje, preporučuje se odabrati proizvod visoke kvalitete od pouzdanih proizvođača. Kada je u pitanju doziranje, važno je slijediti upute na pakiranju ili se posavjetovati s liječnikom ili farmaceutom. Općenito, preporučena doza je 120-240 mg ekstrakta dnevno, podijeljeno u nekoliko manjih doza. 

Potaknite svoj um s prehrambenim dodatkom Ginkgo biloba koji je prirodno rješenje za poboljšanje kognitivnih funkcija

Treba napomenuti da se ona može interagirati s nekim lijekovima, pa je uvijek važno konzultirati se s medicinskim stručnjakom prije početka korištenja. Također, djeci i trudnicama nije preporučena konzumacija bez prethodne konzultacije s liječnikom. Oprezno korištenje u skladu s preporukama stručnjaka je ključno kako bi se minimizirali potencijalni rizici i osigurala sigurna upotreba ovog dodatka prehrani.

Potencijalne nuspojave i važnost opreznog korištenja

Iako se ginko biloba često smatra sigurnim, postoji mogućnost potencijalnih nuspojava kod nekih ljudi. Neki od najčešćih nuspojava uključuju:

  • Glavobolju
  • Mučninu
  • Probavne smetnje
  • Alergijske reakcije 
  • Vrtoglavicu

Također, ginko biloba može utjecati na zgrušavanje krvi, pa se osobe koje uzimaju antikoagulantne lijekove ili imaju krvne poremećaje trebaju posebno posavjetovati s liječnikom prije korištenja. 

Važno je istaknuti da se ona može interagirati s drugim lijekovima, kao što su antidepresivi, antikonvulzivi i antikoagulanti. Stoga je važno obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima i dodacima koje uzimate prije nego što počnete koristiti ginko bilobu.

Prehranski dodaci za poboljšanje stanja organizma 

Prehranski dodaci su proizvodi koji se koriste kao dodatak u ishrani kako bi se nadopunili nutrijenti ili pružili određeni zdravstveni benefiti. Oni mogu uključivati vitamine, minerale, biljne ekstrakte, probiotike, masne kiseline i druge tvari koje se smatraju korisnima za tijelo. Dodaci prehrani mogu biti korisni za osobe koje imaju posebne prehrambene potrebe, poput trudnica, dojilja, vegetarijanaca ili starijih osoba. 

Također, mogu biti korisni u slučajevima kada je unos određenih nutrijenata smanjen ili kada je potrebna dodatna podrška za određene zdravstvene probleme. Međutim, važno je napomenuti da prehranski dodaci ne bi trebali zamijeniti uravnoteženu prehranu. Idealno je dobiti sve potrebne nutrijente iz raznolike i uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, proteinima i zdravim mastima. Prije uzimanja prehranskih dodataka, važno je konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom kako bi se utvrdilo da li su oni potrebni i sigurni za vaše individualne potrebe. Također je važno pridržavati se preporučenih doza i uputa na pakiranju kako bi se izbjeglo predoziranje ili nepoželjne nuspojave. Kupiti ih možete i online, ali prije kupnje provjerite da kupujete s provjerenog izbora, kako biste izbjegli da kupujete nešto neprovjereno.

Sadržaj iz iste kategorije: