Poboljšajte zdravlje svog tijela uz folnu kiselinu

Folna kiselina, odnosno vitamin B, jedan je od važnih vitamina za općenito zdravlje organizma. Osim što osigurava normalno izvršavanje svih procesa tijela, također pomaže i u prevenciji određenih bolesti, a koristi se i u liječenju kod raznih problema u organizmu. 

Ipak, najviše je važna u trudnoći, kada se gotovo uvijek preporuča kao dodatak prehrani trudnicama, jer ima velik utjecaj na zdrav rast i razvoj fetusa tijekom najranijih faza, a može pomoći u prevenciji raznih urođenih poremećaja. Folna kiselina također je tvar koja se može naći u mnogim namirnicama, pa ju je također veoma lako moguće unositi i kroz pravilnu i uravnoteženu prehranu.

Vitamin B za bolje zdravlje žene

Folna kiselina veoma je važna tvar za pravilno funkcioniranje organizma. S obzirom da se koristi za održavanje DNA i nesmetanom obavljanju svih funkcija u tijelu, njen nedostatak može uzrokovati cijeli niz problema. Upravo radi toga, koristi se i kao dodatak koji smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva te raka dojke, a prema nekim istraživanjima također pomaže i u prevenciji srčanih bolesti i srčanog udara. Uz to, folna kiselina može pomoći i kod:

 •  prevencije gubitka sluha i oštećenja vida
 •  prevencije prijevremenih znakova starenja

Za zdravo dijete

Folna kiselina također je dodatak prehrani koji se preporučuje svim ženama koje su u ranim stadijima trudnoće ili pak planiraju trudnoću. Razlog tomu je što se upravo ona koristi u razvoju fetusa u prvim mjesecima trudnoće, pa je stoga veoma važno imati dobru zalihu u tijelu. 

Ona može pomoći smanjiti rizik od spontanog pobačaja, što je pogotovo bitno kod trudnica koje su se i ranije susrele s takvim problemima. Uz to, u trudnoći pomaže u pravilnom razvoju neuralne cijevi kod bebe te uvelike smanjuje rizik od nastanka urođenih poremećaja, poput spine bidfide.

Pomoć u liječenju nekih bolesti

Folna kiselina također se može koristiti i kao pomoć u liječenju mnogih bolesti. Redovit unos u organizam smanjuje štetno djelovanje lijekova koji se koriste u ublažavanju simptoma artritisa i psorijaze, a može utjecati i na smanjenje osjećaja mučnine te povraćanja koji su česti kod tih lijekova. 

Folna kiselina također se često koristi i kao:

 • terapija za vitiligo (depigmentacije dijelova kože)
 • kod problema s zdravljem zubnog mesa 
 • za smanjenje sindroma kroničnog umora

Bolesti jetre, alkoholizam i osteoporoza također se često liječe uz pomoć terapije koja uključuje i folnu kiselinu.

Pravilno doziranje folne kiseline

Uzimate li folnu kiselinu kroz dodatke prehrani, veoma je važno da pazite na pravilno doziranje. Prevelika doza može uzrokovati: 

 • grčeve u želucu
 • mučninu
 • plinove
 • proljev 
 • osip
 • nagle promjene raspoloženja
 • probleme sa spavanjem
 • tjeskobu 

Uzimate li previše folne kiseline duže vrijeme, možete uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme i povećati rizik od srčanog udara te raka prostate i pluća. Maksimalna dnevna doza za zdravu osobu je oko 400 mikrograma, iako se u praksi obično uzima od 250 do 1000 mikrograma, ovisno o tome koji je razlog za njezino uzimanje. Ipak, za uzimanje doza većih od propisanih potrebno se posavjetovati s liječnikom.

Dodatak prehrani

Folnu je kiselinu u tijelo moguće unositi na dva načina:

 •  kroz dodatke prehrani
 •  kroz ciljano birane namirnice koje sadrže visok udio folne kiseline

S jedne strane, dodatci prehrani odlična su ideja ako se borite s bolestima ili simptomima ili pak samo brzo želite podići količinu folne kiseline u tijelu. Uz to, dodatci prehrani često sadrže i druge bitne sastojke i hranjive tvari, pa je povoljan učinak na tijelo jasan. Ipak, s dodatcima prehrani lako je pretjerati, pogotovo ako ne pratite zadane dnevne doze, što može uzrokovati razne negativne nuspojave na tijelo. Jedan od poznatih brandova kada su u pitanju dodatci prehrani je Vitanoval koji nudi razne zanimljive proizvode. Na njihovoj internetskoj stranici www.vitanoval.com saznajte više o njihovim proizvodima namijenjenima ženama i muškarcima.

Unos folne kiseline kroz namirnice

S druge strane, mnoge namirnice oko nas sadrže folnu kiselinu, što znači da ne morate brinuti o tome je li određena namirnica u sezoni i možete li ju pronaći u trgovinama. Samo neke namirnice s dugog popisa, koje je sadrže su: zelena salata, paprika, klice, mahune, cvjetača, raštika, grah, špinat, celer, kupus, rajčice, leća itd. S obzirom da je popis velik, folnu kiselinu veoma je lako unositi u dovoljnoj količini i kroz samu prehranu, bez obzira koja je vaša omiljena kuhinja i jeste li vegetarijanac, vegan ili pak imate neki drugi režim prehrane.

Sadržaj iz iste kategorije: