Štitnjača se može provjeriti preko hormonalne slike onih hormona koje ona luč

Štitnjača može uzrokovati pretilost

Danas ćemo malo više vremena posvetiti jednoj od najbitnijih žlijezdi u našem organizmu – štitnjači. Ona se nalazi u vratu, ima oblik koji se najčešće poistovjećuje s leptirom i obično se na pregledu locira dlanovima s obzirom na to da je na prednjoj strani našeg vrata.

Ona je izuzetno puna vena i žila, a kroz nju prolaze i živci koji su bitni za govor i artikulaciju izgovorenog. Ipak, štitnjača nije poznata zbog tog, već zbog toga što luči širok spektar hormona koji su izuzetno bitni za nas. Oni utječu na:

  •  naš metabolizam
  • na naš rast
  • na našu temperaturu tijela
  • a kad smo djeca na razvoj našeg mozga

Koji su problemi štitnjače?

Kad je štitnjača u nekom problemu, to znači da postoji problem koji to uzrokuje i problem kojeg taj disbalans štitnjače uzrokuje. Radi se o kretnji koja sliči rušenju domino pločica – zato je zdravlje naše štitnjače jako bitno!

THYROID napitak - da štitnjača pravilno funkcionira
THYROID napitak – da štitnjača pravilno funkcionira

Upala štitnjače

Kad štitnjača nabubri, može u pitanju biti disbalans joda u našem organizmu, a može se raditi i o Hashimotovoj bolesti. Upaljena štitnjača je obično rezultat neke autoimune bolesti ili virusne infekcije i ne radi se o nečem pretjerano ozbiljnom.

Nepravilan rad štitnjače

Preaktivna ili neaktivna štitnjača prave probleme zato što ne reguliraju naš imunološki sustav i naš rast dobro. Bolesti koje idu uz takve probleme su uglavnom autoimune, ali se ne mora raditi o nečem tako ozbiljnom.

Karcinom štitnjače

Rak štitnjače je rijetka maligna bolest koja se liječi radijacijom ili operacijom. Masa u štitnjači ne mora biti problematična ako nije maligna. U većini slučajeva nisu dovoljno velike da poremete funkciju štitnjače.

Kako testirati štitnjaču?

Štitnjača se može provjeriti preko hormonalne slike onih hormona koje ona luči. Ako ne tako, možete i preko ultrazvuka, antitijela, fizičkog pregleda ili pak CT ili MR skenovi. Ako ne primjećujete nikakve simptome ni probleme, tada najčešće nije potrebno pregledavati štitnjaču.

Hrana I misli za zdravu štitnjaču

Liječenje i prevencija problema štitnjače

Liječenje štitnjače se može svesti na hormonalnu terapiju i masiranje, a nekad je potrebna radijacija ili operacija. Najbolji način da „liječite“ svoju štitnjaču je da prevenirate sve probleme koji se mogu desiti. Postoje određeni zdravi miksevi koji podržavaju zdravlje štitnjače, tako da se savjetujte s liječnikom.

Najbolja preventiva je dobra hrana i zdravo vježbanje. Uz to svakako pogledajte ponudu suplemenata i vitamina koji pomažu – a možete ih naći i u najbližoj online ljekarni.

THYROID napitak

Odličan suradnik, koji vodi brigu o tome da štitnjača pravilno funkcionira je THYROID napitak. On pomaže svima koji imaju problem s usporenim ili ubrzanim radom štitnjače i dovodi je u normalu.

Sadržaj iz iste kategorije: