oftalmološki pregled

Važnost pregleda vida za očuvanje zdravlja očiju

Pregled vida je od iznimne važnosti za očuvanje zdravlja naših očiju. Budući da je vid ključan za naš svakodnevni život, odabir pravilne metode za njegovo očuvanje i poboljšanje ima vitalnu ulogu. Nekada su se pogoršanja vida pripisivala uglavnom starijim osobama, no danas, zahvaljujući modernoj tehnologiji i povećanom korištenju ekrana, sve je više ljudi koji se suočavaju sa slabim vidom i trebaju naočale ili kontaktne leće. 

U ovom članku ćemo istražiti različite metode pregleda vida i kako nam one mogu pomoći u očuvanju našeg vida.

Posjet oftamologu je prvi i najvažniji korak

Prvi i najvažniji korak u održavanju zdravlja očiju je posjet oftalmologu. Oftalmološki pregled je detaljna procjena stanja očiju i vida. Ovaj pregled uključuje:

  • Mjerenje vidne oštrine
  • Procjenu refrakcije oka 
  • Ispitivanje fundusa

Ovo je najučinkovitiji način za otkrivanje eventualnih problema s vidom i, ukoliko su prisutni, određivanje mogućih opcija liječenja. Pregled vida možete obaviti u bilo kojoj optičarskoj radnji, a većina njih pruža besplatan pregled ukoliko se odlučite kupiti naočale kod njih. 

naočale za čitanje
Posjet oftalmologu možete obaviti u bilo kojoj optičarskoj radnji, a većina njih pruža besplatan pregled ukoliko se kod njih odlučite kupiti naočale za čitanje ili daljinu.

No, ako imate ozbiljne probleme s vidom ili očima, preporučuje se posjet bolnici i stručnom pregledu koji će vam pružiti maksimalnu posvećenost i više informacija.

Test vida kao pomoćna metoda

Ukoliko trenutno ne možete do oftalmologa, postoje testovi za samoprocjenu vida koji vam mogu pomoći u procjeni vašeg vida. Ovi testovi obično uključuju mjerenje vidne oštrine i mogu se obavljati kod kuće pomoću aplikacija za mobilne telefone ili računala. 

Online test vida na računalu

No, važno je napomenuti da ovi testovi ne mogu zamijeniti oftalmološki pregled. Oni mogu biti dobar početak za procjenu postojanja problema s vidom i njihovog intenziteta.

Sadržaj iz iste kategorije: