all-in-one računala

All-in-one računala su sve traženija među kupcima

Računala su danas mnogima svakodnevni alat. Neki pomoću njega obavljaju razne svakodnevne stvari, neki ga koriste za posao, neki za zabavu. Dostupne su razne vrste, a mnogima će prvo na pamet pasti stolna i prijenosna računala. Stolna nerijetko nude nešto bolje performanse jer imaju nešto jače komponente, a prijenosna su danas sve naprednija, ali ujedno omogućuju i da se jednostavno prenose s jednog mjesta na drugo.

No, danas je sve veća potražnja za novom vrstom, a to su all-in-one računala. Možda niste čuli ranije za taj pojam, ali zbog sve veće potražnje za njima, sigurno ćete uskoro čuti. A u nastavku možete već sada saznati nešto više o njima.

Što su all-in-one računala

Kao što im i sami naziv govori, all-in-one računala su posebna vrsta računala koja nude sve u jednom, odnosno sve dijelove računala ugrađene u monitor. Osim po estetici, ovakva računala se mogu pohvaliti i svojim performansama koje čak mogu biti bolje i od prijenosnih i stolnih varijanti računala.

all-in-one računala nude sve u jednom
All-in-one računala sve dijelove računala imaju ugrađene u monitor.

Cijena im je nešto viša nego da se odlučujete za pojedinačnu kupnju, odnosno da kupujete stolno računalo, monitor i ostale komponente. No, zbog svih drugih prednosti, sve je više kupaca ovakvih vrsta.

Prednost u odnosu na prijenosna računala

All-in-one računala će možda nekima biti slična prijenosnim, no imaju jednu vrlo bitnu razliku. Uglavnom dolaze ugrađena u nešto veći monitor koji će omogućiti puno jednostavniji rad nego što je to slučaj kod prijenosnih koja uglavnom imaju zaslon nešto manjih dimenzija. Isto tako, prijenosna još uvijek ne mogu ponuditi hardverske komponente iste razine kao all-in-one računala. Zbog toga, ako tražite neko jako računalo, koje će moći upogoniti i današnje zahtjevne video igre, ali i koje će vam omogućiti lagodan rad na velikim zaslonu, odabir je vrlo jasan.

all-in-one računala dolaze ugrađena u nešto veći monitor
All-in-one računala dolaze ugrađena u nešto veći monitor koji će omogućiti puno jednostavniji rad nego što je to slučaj kod prijenosnih koja uglavnom imaju zaslon nešto manjih dimenzija.

S druge strane, ako vam je najbitnija prenosivost, odnosno ako često trebate raditi na više različitih mjesta, tada su prijenosna računala ipak bolja opcija. A nemojte zanemariti niti servis računala jer sva računala su podložna kvarovima.

Riješite se žica oko računala

Kad je riječ o stolnim računalima, mnogi će kao jedno od njihovih nedostataka navesti veliku količinu žica koja dolazi od svake pojedine komponente do kućišta. Primjerice, imate li klasičnu žičanu tipkovnicu, miša, printer, zvučnike i ostalo, sve to morate žicama povezati s kućištem, odnosno matičnom pločom. To ponekad možete stvoriti veliki nered. S druge strane, all-in-one računala su vrlo učinkovita po tom pitanju.

all-in-one računala ne trebaju puno žica
Kod all-in-one računala, neće biti problema s količinom žica.

Budući da je sve zapravo u jednom komadu, odnosno monitoru, neće biti problema s količinom žica. Odnosno u većini slučajeva će vam trebati samo jedna žica, odnosno strujni kabel koji ćete morati spojiti u utičnicu. All-in-one računala su zato odlična opcija za urede u kojima želite sve lijepo posložiti što se tiče računalne opreme.

Napredne karakteristike all-in-one računala

Kada kupujete all-in-one računala, morat ćete se odlučiti između dvije vrste koje se tiču razlike u zaslonima. Tako možete odabrati ona:

  • Sa zaslonima osjetljivim na dodir
  • Ona bez zaslona osjetljivih na dodir

I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane pa svakako razmislite o tome što vam je bitno. Na prvu se all-in-one računala sa zaslonom osjetljivim na dodir čine kao odlično rješenje, no razmislite je li to nešto što vam stvarno treba. Ponekad možete biti korisno, no u većini slučajeva mnogima neće trebati taj dio vezan uz dodirivanje zaslona.

Modeli sa zaslonom koji nije osjetljiv na dodir su značajno jeftiniji pa se mnogi ipak odlučuju i za tu verziju. Također, važno je napomenuti i da će servis računala s takvim naprednim karakteristikama biti nešto skuplji.

Što kad vam zatreba servis računala

Koliko god računala bila napredna i koliko god napredovala iz godine u godinu, podložna su kvarovima. Zato je servis računala nešto što će vam svakako ponekad zatrebati. Ove usluge danas nude brojne tvrtke, a servis Anni je također jedan od njih. A s čime vam servis računala može pomoći? On vam može pomoći u rješavanju dvije vrste kvarova:

  • Softverskih
  • Hardverskih

Softverski kvarovi su u većini slučajeva puno jednostavniji i servis računala sa softverskom greškom će vam većinom biti vrlo učinkovit.

Tipičan dan u radionici za servis računala

S druge strane, servis računala s hardverskom greškom se može razlikovati od kvara do kvara. U svakom slučaju, bez obzira za koju tvrtku se odlučite, oni će prvo napraviti dijagnostiku kvara i reći vam okvirnu cijenu popravka. Vi ćete tada odlučiti je li vam taj servis računala prihvatljiv.

Sadržaj iz iste kategorije: