jeftin hosting internetskih stranica

Pronađite jeftin hosting internetskih stranica

Web stranice polako postaju sve važnije za brojne djelatnosti. Mnoge tvrtke gube značajan dio prihoda i priliku za veću ekspanziju ako nisu prisutne na internetu. Čak i ako se ne bave prodajom proizvoda ili usluga putem interneta, važno je imati web stranicu putem koje će dati sve osnovne informacije. I nikad ne znate do kakvih poslovnih mogućnosti to može dovesti. 

Zato je web stranice potrebno smjestiti na neki server, odnosno potrebno je ugovoriti hosting web stranica. Dostupne su razne vrste, a mnogi će uvijek tražiti jeftin hosting internetskih stranica kao najbolje rješenje.

Kakve sve vrste web hostinga postoje

Prije nego počnete tražiti jeftin hosting internetskih stranica, važno je da znate kakve sve vrste postoje i što vam koja od tih vrsta nudi, odnosno koje su prednosti svake vrste. Prema tome ćete moći odrediti koja vrsta vam najviše odgovara i što je za vas jeftin hosting web stranica, odnosno koliko ste spremni platiti za ono što će vam pružiti. Iako tvrtke nude razne varijacije, uglavnom svi će vam ponuditi 3 vrste web hostinga:

  • Dijeljeni
  • VPS
  • Dedicirani server

Gledamo li samo po cijeni, dijeljeni spada u jeftin hosting internetskih stranica. No, pitanje je da li vam je dovoljno sve što vam on može pružiti ili ćete ipak morati tražiti neko bolje rješenje.

Što sve nudi dijeljeni hosting internetskih stranica

Tražite li jeftin hosting za svoje web stranice, onda je dijeljeni ono što će vam sigurno upasti u oči. Naime, on spada u najjeftiniju vrstu i kao takav je primamljiv brojnim korisnicima. No, je li sve što vam on može ponuditi dovoljno da ga uzmete u obzir? Prije svega, osim povoljne cijene, on vam nudi dobivanje vlastitog prostora, odnosno dijela jednog velikog servera. Istu stvar dobivaju i svi drugi korisnici koji su ugovorili istu uslugu. A zbog toga može doći do degradiranja performansi, odnosno zbog drugih korisnika možete imati problema sa sporim otvaranjem vaš web stranice i sl.

jeftin hosting internetskih stranica je dijeljeni hosting
Tražite li jeftin hosting za svoje web stranice, onda je dijeljeni onaj najjeftiniji i primamljiv brojnim korisnicima.

Osim toga, dijeljeni web hosting vam ne daje gotovo nikakve mogućnosti prilagodbe, što se tiče instalacije nekih određenih programa i sl. Ipak, zbog niske cijene, mnogi se odlučuju upravo za ovu vrstu. Kada se tome pridoda i jeftina registracija domene kao usluga u istoj tvrtki, mnogi se rado odlučuju za tu kombinaciju.

Što kada jeftin hosting internetskih stranica nije dovoljan

Mnogi će tražiti jeftin hosting internetskih stranica, no neće ga naći u obliku dijeljenog zbog ranije navedenih nedostataka. Tada biste trebali provjeriti što vam sve može ponuditi VPS hosting.

On je u nekim stvarima sličan dijeljenom, ali zbog drugačijeg načina dobivanja vlastitog prostora se itekako razlikuje i nudi brojne pogodnosti. Prije svega, nudi virtualno mjesto na serveru koje možete sami koristiti kako želite.

To znači da možete bez problema instalirati željene programe, podešavati razne postavke i slično. A to omogućuje upravo ta činjenica da je sve virtualno, odnosno time ćete utjecati samo na svoj dio servera, a ne na ostatak.

Iako je cijena nešto viša od dijeljenog, mnogi će zbog svih ovih prednosti VPS smatrati jeftinim hostingom web stranica i rado će se odlučiti za njegovo ugovaranje. A ugovarate li putem iste tvrtke i druge usluge, kao što su registracija domene, SSL certifikati  i slično, možete očekivati i dodatne popuste. 

Ugovaranje hosting usluga

Brojne hosting usluge možete ugovoriti putem informatičkih tvrtki te možete birati hoćete li odabrati one iz Hrvatske ili one iz inozemstva. Hrvatske tvrtke tako vam mogu ponuditi brojne dodatne pogodnosti, poput prilagođenih paketa s određenim srodnim uslugama, lokaciju servera u Hrvatskoj, što je iznimno važno ako radite stranice za domaće tržište i dr. Osim toga, sve ćete obaviti na hrvatskom jeziku što je mnogima dovoljan razlog da niti ne pomišljaju na strane tvrtke.

Kako mogu odabrati pravi i jeftin web hosting?

S druge strane, strane tvrtke se mogu istaknuti s ponekad nižim cijenama, raznolikom ponudom i slično. Ipak, na svakome je da odluči što mu se najviše isplati.

Registracija domene kao dodatna usluga

Mnogima je uz gore navedene usluge potrebna i registracija domene na internetu. To je usluga koja će vam omogućiti da odaberete naziv i ekstenziju domene i povežete je sa svojim web stranicama. Internetska registracija domene je vrlo jednostavan postupak i možete ga obaviti u nekoliko klikova mišem.

Registracija domene na internetu za web stranicu
Registracija domene na internetu će vam omogućiti da odaberete naziv i ekstenziju domene i povežete je sa svojim web stranicama.

Imajte na umu da ako vam registracija domene na internetu pokaže da je netko već registrirao istu tu domenu, vi ćete morati odabrati neku drugu za registraciju.

Sadržaj iz iste kategorije: