Motorno ulje

Motorna ulja kao učinkovita zaštita motora

Redovita kontrola motornog ulja podrazumijeva kontrolu razine u njegovom spremniku. To se vrši tako da se iz spremnika izvadi šipka i prvo se dobro obriše krpom. Nakon toga se ponovo vrati u spremnik i izvadi. Na njoj se nalaze oznake za minimalnu u maksimalnu razinu i količina ulja mora biti između te dvije vrijednosti.

Kako ispravno odabrati i zamijeniti motorno ulje

Ako se nalazi ispod toga, postoji vjerojatnost da negdje dolazi do curenja pa svakako što prije posjetite automehaničara da provjeri je li riječ o curenju ili nekom drugom kvaru.

Pročitajte još ovaj zanimljiv članak: Sigurnost na motociklu uz kacige za djecu

Oznake na pakiranjima u trgovinama s autoopremom

Motorna ulja za auto koja danas možete pronaći u brojnim trgovinama s autoopremom Silux, kao što su primjerice ona proizvođača Castrol, na pakiranju imaju razne oznake. Oznaka W se nalazi na gotovo svima i ona označava da je prikladno za korištenje u zimskim uvjetima. Ostale oznake odnose se na tečnost ovisno o temperaturi okoline. Postoji 6 zimskih klasa viskoznosti i to su ona koja se najčešće kupuju:

  • 0W
  • 5W
  • 10W
  • 15W
  • 20W
  • 25W

Isto tako, uvijek se najbolje odlučiti za multigradna motorna ulja jer su prikladna za veće raspone temperature. To znači da će se odlično ponašati i tijekom ljetnih mjeseci kada temperatura zna biti vrlo visoka, ali i tijekom zimskih mjeseci kada se može spustiti daleko ispod nule. Najveći temperaturni raspon imaju sintetička, dok kod polusintetičkih raj raspon može varirati, odnosno ovisi o aditivima koji su dodani.

Kvaliteta Castrol motornih ulja

Castrol motorna ulja spadaju u sam vrh ponude i sigurno nećete pogriješiti ako ih odaberete. Dostupna su u različitim veličinama pakiranja (npr. od 1L ili 5L), ali i u različitim klasama viskoznosti. To znači da ćete sigurno naći ona koja odgovaraju vašem tipu automobila.

Motorno ulje Catrol Magnatec Professional D 0W30 1L
Motorno ulje Catrol Magnatec Professional D 0W30 razvijeno je u suradnji s Fordom i prikladan je za moderne Fordove motore

Sadržaj iz iste kategorije: