Motorna ulja razne kvalitete na tržištu

Motorna ulja spadaju u potrošne dijelove automobila koje je potrebno redovito mijenjati, barem jednom godišnje ili u prosjeku svakih 10 000 do 15 000 kilometara. Ona nam osiguravaju kvalitetan rad motora tako što podmazuju metalne dijelove koji se tijekom vožnje pomiču i na taj način troše. Stoga je iznimno važno da vaš automobil uvijek ima dovoljnu količinu ulja kako ne bi došlo do oštećivanja dijelova motora. Srećom, motorna ulja u automobilima se vrlo jednostavno kontroliraju i to biste trebali redovito provjeravati.

Kontrola

Motorna ulja (https://www.silux-auto.it/) na automobili se preporučuju kontrolirati otprilike svakih 1000 km. No, u slučaju da primijetite i neke probleme s automobilom, uvijek je dobra opcija napraviti kontrolu ulja. A sama kontrola je vrlo jednostavna. Potrebno je otvoriti poklopac automobila ispod kojeg se nalazi motor. Nakon toga, potrebno je pronaći spremnik za ulje. Na njemu ćete uglavnom pronaći natpis OIL ili sliku po kojoj ćete ga prepoznati. Nakon što ga otvorite, iz njega ćete izvući šipku koju je nakon toga potrebno dobro prebrisati. Šipka se nakon toga ponovo vrati u spremnik i izvadi. Tada ćete na šipki vidjeti kolika je razina motornog ulja, a budući da ona sadrži oznake za minimalnu i maksimalnu količinu, lako ćete odrediti imate li u spremniku dovoljnu količinu motornog ulja.

Motorna ulja na tržištu

Na tržištu je danas moguće pronaći razna motorna ulja različitih proizvođača. Kao neki od najpoznatijih proizvođača istaknuli su se Shell, Castrol, Total, Mobil 1 i druga. No, ako niste sigurni koje motorno ulje kupiti, najbolje se odlučiti za ono koje preporučuje proizvođač vašeg automobila. Taj podatak najčešće možete pronaći u knjižici o vašem vozilu. Prilikom kupovine motornog ulja, potrebno je obratiti pažnju na viskoznost. Riječ je o mjeri koja označava protočnost motornih ulja kroz motor. Pri niskim temperaturama će rijetka ulje brže teći kroz motor i lakše će ga pokrenuti. Pri visokim temperaturama je situacija obrnuta. Gusta ulja brže teku kroz motor i lakše ga pokreću.

Motorna ulja možete kupiti u većini specijaliziranih trgovina koje prodaju dijelove za automobile, ali ih se sve više može pronaći u većim trgovinama s raznom robom. Isto tako, možete ih potražiti i putem Interneta jer postoje i brojne specijalizirane trgovine koje prodaju samo motorna ulja.

Sadržaj iz iste kategorije: