Motorna ulja – ključ pravilnog rada svakog automobila

Danas kada spomenemo pravilan rad automobila, prvenstveno mislimo na rad motora, gdje različita motorna ulja igraju zaista ogromnu ulogu. Međutim, postoji mnogo više od jednostavnih koraka za promjenu motornog ulja i upisivanje na koliko kilometara smo to uradili.
Ono što nas ne uče u autoškoli, ali ni što sa 100% sigurnošću ne možemo tvrditi jeste koje je zapravo najbolje ulje za motor i koje ulje trebamo mi koristiti. Danas ćemo samo ogrebati površinu ove priče.

Pokretanje automobila

Naravno i djeca znaju da je motor glavni dio svakog automobila i da je on taj koji je zaslužan za pokretanje istog. Ipak, rad motora je vjerojatno dosta kompliciraniji, ako želite bar površno da razumijete. Mnogo se stvari odigra ispod vaše haube svaki put kada sjednete u automobil i odete do grada.

Sve to što se dešava proizvod je dosta kalkulacija i računanja, dosta fizike i mnogo eksplozija. Da, ako niste znali motori u automobilima pokreću klipove tako što velikom brzinom sabijaju gorivo koje tada pravi eksploziju i djeliću sekunde i pokreće osovinu, koja zatim pokreće kotač i u konačnici auto.

Kao što vidite mnogo je mehanike uključeno u sve to, pa je samim tim bitno da sve radi kako treba, da ne bi došlo do nekih neželjenih posljedica. Taj pravilan rad osiguravamo korištenjem goriva s provjerenih benzinskih crpki, ali ono što je zaista bitno u svemu tome jesu motorna ulja.

Redovno mijenjanje ulja

Ovo je zaista tema o kojoj možete čuti mnogo različitih informacija, ali se većina stručnjaka, automehaničara i svih onih iole informiranih drži podatka da se na svakih 15.000 kilometara treba mijenjati motorno ulje u autu.

Mijenjanje ulja je jednostavan posao, ali ipak zahtjeva određenu opremu i malo vještine i znanja. Da bi se novo ulje sipalo, potrebno je isprazniti staro ulje kroz šaraf koji se nalazi ispod vozila, tako da vam je za početak potrebna auto dizalica ili kanal za auto.

Motorna ulja se kroz taj otvor iscrpe, te se sipaju nova u spremište motora u kojem se treba nalaziti. Ipak, bez obzira koliko ovo jednostavno zvuči često ljudi naprave grešku, najčešće kada je u pitanju količina potrebnog ulja. Naš savjet je da vam ovo radi isključivo automehaničar.

Sadržaj iz iste kategorije: