Ispušni sustav

Ispušni sustav automobila kao važna komponenta

Osnovna funkcija ispušnog sustava u autu je odvođenje plinova koji nastaje izgaranjem goriva izvan motora. Druga funkcija, koju možda neće znati svi vozači, je da je ovaj sustav zaslužan i za smanjenje buke koja nastaje tim izgaranjem. Isto tako, mnogi vozači neće niti znati da se u njihovom automobilu i posebno u tom sustavu krije neki problem dok to ne saznaju na teži način.

Kako radi ispušni sustav

A često to saznaju odlaskom na redoviti tehnički pregled vozila. Dio tehničkog pregleda je i eko test gdje se provjerava kolika količina plinova odlazi u atmosferu. Ako automobilski ispušni sustav ne radi kako treba, test će pokazati previsoke vrijednosti i nećete ga proći, a to će ujedno značiti i da vaš automobil nije tehnički ispravan te ćete morati doći ponovo, nakon što provjerite i popravite sve nedostatke.

Katalizator kao važan dio auta

Katalizator za auto je vrlo važan dio kada se govori o smanjenju ispuštanja ispušnih plinova. On je vrlo opterećen tijekom vožnje i uglavnom je izrađen od više vrsta materijala:

  • Inoxa
  • Keramike
  • Plemenitih materijala

Može trajati i po nekoliko godina, a može i puno kraće, ovisno o tome kako plinovi izgaraju. Montiran je ispod automobila i njegova glavna zadaća je neutraliziranje ispušnih plinova i sve ostale prljavštine koja može dovesti do zagađenja okoliša. 

Problemi s DPF filterom na autu

DPF filter na automobilu je nešto s čime više problema imaju vozači automobila s dizelskim motorom. Neki proizvođači počeli su ga ugrađivati u svoje modele još ranije, a 2009. godine je postao obavezan.

DPF filter
DPF filter ili filtar čestica sastavni je dio ispušnog sustava

Osnovna namjena mu je filtriranje čestica čađe koje se najviše nakupljaju kod dizelskih motora. Problem je u tome što se on s vremenom može začepiti, uslijed velikog nakupljanja čađe. Isto tako, automobilski DPF filteri su konstruirani tako da se sami čiste, odnosno „regeneriraju“ tijekom vožnje.

Sadržaj iz iste kategorije: