spašavanje podataka iz diska

Spašavanje podataka je sve traženija informatička usluga

Kada bismo neku osobu koja posjeduje računalo pitali što mu je najvažnije na računalu, vjerojatno bi dobili razne odgovore. Neki bi vjerojatno spomenuli neku komponentu, neki bi spomenuli neki drugi dio informatičke opreme. A oni koji se računalom služe svakodnevno za obavljanje raznih zadataka vjerojatno bi odmah pomislili na podatke koji se na njima nalaze, uglavnom na tvrdom ili čvrstom disku.

Naime, podaci su iznimno važni, pogotovo kada je riječ o nekim poslovnim podacima pa se mnogi trude da ih sačuvaju na sve načine. Ipak, ponekad niti to nije dovoljno i dođe do gubitka podataka. Srećom, spašavanje podataka iz raznih medija je danas moguće i time se bave specijalizirane informatičke tvrtke.

Najčešći oblik spašavanja podataka

Spašavanje podataka se može raditi iz raznih medija. Ipak, budući da se ljudi najviše služe računalima, spašavanje podataka iz diska je najčešći oblik usluge koji je nekome potreban. Korištenjem te usluge moći ćete doći do podataka koji su nestali s diska, bila da je riječ o kvaru:

  • Softvera
  • Hardvera

Softverski kvarovi su uglavnom jednostavniji za restauriranje podataka s diska i u te svrhe se koriste posebni računalni programi. Hardverski kvarovi mogu biti dosta komplicirani, ovisno u kakvom je stanju pokvaren tvrdi disk, ali uz korištenje specijaliziranih alata i uređaja, također je moguće vratiti sve ili dio izgubljenih podataka. 

Posebni uređaji za spašavanje podataka iz diska

Tvrtke koje se bave ovim važnim poslom danas posjeduju i posebne uređaje za spašavanje podataka iz diska. Oni se koriste kod hardverski pokvarenih tvrdih diskova. To su slučajevi kada su diskovi oštećeni primjerice u požaru, poplavi i slično. Tada podaci nestaju zbog vanjskih utjecaja i bez korištenja takvih posebnih uređaja ih nije moguće vratiti. 

spašavanje podataka iz diska trebate da ćete doći do podataka koji su nestali s diska.
Za spašavanje podataka iz diska stručnjaci koriste posebne uređaje. Korištenjem te usluge moći ćete doći do podataka koji su nestali s diska.

Ti uređaji služe da vrlo precizno pokušavaju disk vratiti u prvobitno stanje i na taj način vratiti podatke. Ako je riječ o iznimno velikom kvaru, restauriranje podataka neće biti moguće čak niti korištenjem tih posebnih uređaja.

Korištenje programa za povrat podataka

Ako je riječ o softverskom kvaru disku, možete ga pokušati popraviti i sami. U te svrhe se koriste razni specijalizirani programi koje možete i sami preuzeti s interneta. Neki od njih su besplatni, a neki se moraju platiti. Ovisno o tome što vam je potrebno, provjerite može li vam besplatna verzija biti od pomoći ili ćete morati ipak uložiti nešto novca u plaćenu verziju. Naime, neki takvi programi za spašavanje podataka iz diska u besplatnoj inačici nude mogućnost spašavanja samo malog dijela podataka, dok ćete za sve ostalo morati kupiti plaćenu verziju.

softwersko spašavanje podataka iz diska
Programi za spašavanje podataka iz diska u besplatnoj inačici nude spašavanje malog dijela podataka, dok ćete za sve ostalo morati kupiti plaćenu verziju.

Imajte na umu da ponekad korištenje takvih programa neće dati željene rezultate te ćete ipak morati potražiti usluge stručnjaka.

Specijalizirane informatičke tvrtke koje vam mogu pomoći

U slučaju da vam se ipak dogodilo da ste ostali bez podataka, koliko god ste pazili da do toga ne dođe, mogućnosti da ih vratite ipak postoje. A najviše možete očekivati ako se odlučite taj posao povjeriti nekoj specijaliziranoj tvrtki koja nudi takve usluge. Danas ih na tržištu ima nekoliko i sve one rade po sličnom principu, kada od vas zaprime neki pokvaren tvrdi disk. Njihov postupak je sljedeći:

  • Provođenje dijagnostike – kako bi se utvrdilo stvarno stanje diska, odnosno koliko je teško oštećen i što tvrtka s njime može napraviti
  • Ponuda za popravak – tvrtka će vam ponuditi cijenu za spašavanje podataka te će vam ujedno reći koliko postotak podataka očekuje da će spasiti (ponekad se može očekivati povrat svih podataka, a ponekad samo jednog dijela)
tvrtka za restauriranje podataka s diska
Brojne tvrtke nude restauriranje podataka s diska. Oni prvo izvrše dijagnostiku ispravnosti diska, a zatim vam daju ponudu za popravak.

Nakon toga, možete prihvatiti ili odbiti njihovu ponudu. Imajte na umu da je riječ o nešto skupljim uslugama zbog toga što se koriste posebni specijalizirani uređaji pa se za ove usluge uglavnom odlučuju tvrtke kojima su izgubljeni podaci vrlo važni.

Restauriranje podataka će ih vratiti u izvorni oblik

Kao što je navedeno i ranije, danas se mogu pronaći brojne tvrtke koje nude restauriranje podataka s raznih medija. Cilj ovog procesa je da vam se podaci vrate u izvornom obliku u kojem su bili kada ste ih izgubili. To znači da će nakon restauriranja podataka svi dokumenti biti normalno čitljivi, fotografije ćete moći normalno otvoriti i slično. Ponekad se korištenjem programa za restauriranje podataka koje sami možete iskoristiti podaci i vrate, ali ne u obliku da ih možete normalno koristiti.

Pogledajte video kako radi tvrdi disk u usporenom snimku

Zato, ako niste sigurni da možete sami napraviti restauriranje podataka s diska, najbolje je taj posao prepustiti stručnjacima.

Sadržaj iz iste kategorije: