ogledala za auto

Ogledala za auto za veću sigurnost u prometu

Sigurnost u prometu je izuzetno važna, a odgovornost vozača je održavanje optimalne vidljivosti i pridržavanje razmaka između vozila kako bi smanjili rizik od nesreća. Jedan od glavnih elemenata po pitanju održavanja dobre vidljivosti su ogledala za auto. 

Riječ je o vrlo jednostavnom dijelu auta koje itekako utjeće na vidljivost, a posljedično i na sigurnost. Zbog toga će u ovom članku biti riječi o vrstama, ali i o pravilnom postavljanju automobilskih ogledala jer samo ako su pravilno postavljena, ispunjavaju svoju svrhu.

Vrste ogledala za auto

Na svim automobilima postoje dvije vrste ogledala za auto:

  • Unutarnje ogledalo – nalazi se s unutarnje strane, u sredini automobila, uz vjetrobransko staklo i omogućuje vozaču pregled svega što se događa iza vozila; važno je da je namješteno tako da vozač vidi što je moguće širi pregled stražnjeg dijela ceste
  • Vanjska (bočna) ogledala – nalaze se na lijevoj i desnoj strani vozila i omogućuju vozaču da vidi što se događa sa svake strane vozila
ogledala za auto
Iznimno je važno da su ogledala za auto pravilno podešena.

Kada je riječ o vanjskim ogledalima auta, također se mogu podijeliti u dvije vrste, a to su ona s ručnim podešavanjem i električna. Električna ogledala za auto omogućuju vozaču da podešava kut i položaj putem gumba što je karakteristika nešto skupljih modela vozila.

Pravilno podešena auto ogledala važna za sigurnost

Danas postoje brojni autodijelovi, ali je vrlo važno da su svi oni ispravni.

Kako pravilno podesiti ogledala za auto?

Kada je riječ o automobilskim ogledalima, iznimno je važno da su ona pravilno podešena. Ako to nije slučaj, onda sigurnost nije na najvišoj razini.

Sadržaj iz iste kategorije: