hosting internetskih stranica

Bez muke do internetskog hostinga

Ljudi koji danas imaju svoju tvrtku, obrt ili se na neki način žele predstaviti većem broju ljudi, postali su svjesni činjenice da je internet ono što im to može omogućiti. Internet je postao najsnažniji medij po pitanju oglašavanja i svi kojima je stalo do njihovog poslovanja, znaju da su vlastite web stranice iznimno važne. Srećom, uz brojne tvrtke na tržištu, sve se može brzo i jednostavno napraviti.

Jedna tvrtka vam može napraviti web stranice, a kod neke druge možete ugovoriti internetski hosting. Također, kod iste ili druge tvrtke registrirajte domenu i spremni ste da se predstavite svijetu.

Zašto vam je potreban hosting internetskih stranica

Nakon što sami napravite web stranice ili vam ih netko drugi napravi, morate ih postaviti na neki server kako bi stalno bile dostupne na internetu i kako bi im mogli pristupiti korisnici iz bilo kojeg dijela svijeta, u bilo kojem trenutku. A za to vam je potreban hosting internetskih stranica. Njegove glavne prednosti su:

  • Web stranice su smještene na nekom serveru i stalno su dostupne
  • Nakon što ih postavite na server i sve podesite, više ne morate brinuti o njima
  • Upravljanju web stranicama možete pristupiti putem bilo kojeg uređaja koje je spojeno na internet

Sve to je razlog zašto se bolje odlučiti za internetski hosting, umjesto da primjerice web stranice smjestite na svoje računalo. U tom slučaju bi ono trebalo biti stalno upaljeno i povezano na internet, što sigurno nije najbolje rješenje. 

Različiti paketi smještaja web stranica

Danas se na tržištu mogu pronaći razne tvrtke koje nude usluge hostinga internetskih stranica. Dostupne su razne vrste, a mnogi će uvijek tražiti jeftin hosting internetskih stranica kao najbolje rješenje. Zbog velike konkurencije, svi se trude na neki način privući potencijalne korisnike. Tako se uglavnom kod njih može odabrati više različitih paketa koji se razlikuju po uključenim uslugama. Ovisno o tome koje usluge su vam potrebne, možete odabrati paket koji vam najbolje odgovara.

različiti paketi internetskog hostinga
Ako trebate posebne usluge, možete odabrati više različitih paketa internetskog hostinga koji se razlikuju po uključenim uslugama.

U praksi to znači da ako trebate neku posebnu uslugu, kod nekih ćete to dobiti besplatno uključeno unutar paketa, dok ćete kod nekog drugog to isto morati platiti. Također, neke tvrtke će vam dati i popust ako se odlučite za registraciju domene kod njih pa ako vam je i to potrebno, svakako se isplati provjeriti. Moguće je ugovoriti različite vrste hostinga, a reseller hosting je nešto što možda nije toliko popularno, ali moglo bi vam biti itekako korisno.

Sučelje za upravljanje web stranicama

Kada se odlučite za neku određenu tvrtku za ugovanje web hostinga, svakako se isplati prije raspitati koje sučelje za administraciju nude. Postoje različita sučelja, no mnogi će reći da je cPanel sučelje najbolje i najjednostavnije. Razlog zašto je tako je što je riječ o grafičkom sučelju i rad pomoću njega je sličan radu u mnogim programima u Windows okruženju na što su mnogi navikli.

internetski hosting sučelje za administraciju cPanel
Kada se odlučite za web hosting, se isplati prije raspitati koje sučelje za administraciju nude. Mnogi će reći da je cPanel sučelje najbolje i najjednostavnije.

Osim toga, u njemu se nalaze sve potrebne stvari koje bi vam mogle zatrebati, od upravljanja poddomenama, e-mailovima, preuzimanjem i slanjem datoteka i mnogim drugim detaljima.

Odabir domene kao važan korak

Iako je smještaj web stranica vrlo važan, itekako važno je da one budu povezane s nekom lako pamtljivom domenom. A za to je potrebna usluga registracija domene. Ova usluga vam omogućuje baš to, da nakon što web stranice postavite na neki server, povežete ih sa svojom domenom. To znači da kada netko u svoj internetski preglednik unese adresu vaše domene, otvorit će mu se vaše web stranice. Registrirati se mogu dvije vrste domena:

  • Globalne
  • Nacionalne

Globalne mogu imati različite ekstenzije i najbolje su ako se želite predstaviti globalno, cijelom svijetu. Najpoznatija globalna domena je ona s .com ekstenzijom, ali baš zbog te popularnosti, brojni nazivi s tom ekstenzijom su već odavno zauzeti.

Sve što trebate znati o domenama

S druge strane, ako se želite predstaviti domaćem tržištu, onda se možete odlučiti za nacionalnu domenu. Ona za ekstenziju koristi kraticu određene zemlje, pa hrvatska ima kraticu .hr. Mnogi ih zato nazivaju HR domene.

HR domene za domaće tržište

Ako imate neke web stranice koje su namijenjene za domaće tržište, HR domene su svakako najbolji izbor. Odlučite se možete za naplatnu i besplatnu varijantu. Besplatna HR domena ima određena pravila kojih se treba pridržavati prilikom odabira naziva, dok kod naplatne HR domene gotovo da i nema nekih posebnih pravila, već se one registriraju gotovo na isti način kao i globalne.

HR domene su najbolji izbor za web stranice u Hrvatskoj
Ako su vaše web stranice namijenjene za domaće tržište, HR domene su svakako najbolji izbor.

HR domene su odlične i zbog toga što se s njima puno bolje rangirati na tražilicama kao što je Google jer kada netko iz Hrvatske pretražuje neki sadržaj koji se nalazi na njima, bit će rangirane na boljem mjestu.

Sadržaj iz iste kategorije: