domena na internetu

Zašto je važna domena na internetu

U običnom svijetu, adresa i osobni podaci su važni u svrhe identifikacije. Kada je riječ o digitalnom svijetu, domena predstavlja identifikaciju. Drugim riječima, ona predstavlja ono što posjetitelje usmjerava na vašu web stranicu i ono što ih razlikuje od drugih web stranica. 

Zbog toga je vrlo važno dobro odabrati domenu jer ona možete itekako utjecati na uspješnost vašeg brenda ili poslovanja. U ovom članku ćete pronaći savjete o svemu tome.

Važnost odabira prave domene

Domena na internetu može itekako utjecati na to koliko ćete posjeta imati. Ako imate određenu tvrtku, onda je dobro pokušati odabrati neki naziv u kojem će se spominjati i naziv tvrtke. Također, ako želite predstaviti neke posebne usluge, ne bi bilo loše i da se i to ili dio toga nalazi u nazivu internetske domene.  

Najvažnije je da je domena jednostavna i lako pamtljiva
Pokušajte odabrati što kraći, lako pamtljiv i zanimljiviji naziv domene jer bi to moglo itekako utjecati na razvoj vašeg poslovanja..

Uglavnom, najvažnije je da je domena jednostavna i lako pamtljiva. One dugačke i komplicirane su teške za pamćenje te korisnicima nisu toliko zanimljive. Zato uvijek pokušajte odabrati što kraći i zanimljiviji naziv domene jer bi to moglo itekako utjecati na razvoj vašeg poslovanja..

Savjeti za odabir odličnog naziva domena

Kao što je već navedeno, ključno je odabrati dobar naziv domene. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako to postići:

Koju domenu i hosting uzeti za bolji SEO?
  • Pokušajte u naziv uključiti ključne riječi koje su na neki način povezane s vašom tvrtkom ili vašim brendom – to će imati pozitivan učinak kod pretraživanja vaše web stranice
  • Ako baš nije neophodno, izbjegavajte brojeve i crtice u nazivu internetske domene – to bi moglo uzrokovati poteškoće u pronalasku vaše web stranice te ujedno i zbuniti vaše korisnike.

Iako se ovo čine kao neki općeniti savjeti, oni bi vam itekako mogli pomoći da vaša web stranica postane posjećenija i da dobije puno organskih posjeta putem raznih pretraživača što bi vam trebao biti glavni cilj. Naravno, za uspjeh je važan i kvalitetan web hosting koji će osigurati da vam web stranice budu uvijek dostupne na internetu.

Registracija domene na internetu

Ako ste se odlučili za registraciju domene, to možete jednostavno napraviti putem brojnih tvrtki koje nude tu uslugu. Postupak je sljedeći:

  • Unesite željeni naziv domene i ekstenziju
  • Slijedi provjera unesene kombinacije 
  • Ako je željena kombinacija slobodna, možete nastaviti s postupkom registracije
  • Ako je željena kombinacija zauzeta, morate promijeniti nešto u nazivu ili ekstenziju
  • Nakon unosa svih potrebnih podataka, dobit ćete internetsku domenu na korištenje na određeni period

Nakon uspješno obavljenog gore navedenog postupka, svoju domenu moći ćete povezati sa svojim web stranicama. One moraju biti postavljene na nekom serveru, a za to će vam trebati usluga web hostinga koja to omogućuje.

Globalne i nacionalne domene

Prilikom odabira ekstenzije za domenu, moći ćete odabrati između dvije vrste:

  • Globalne
  • Nacionalne

Globalne su prikladne za predstavljanje na bilo kojem tržištu jer niti na koji način ne sugeriraju o kojoj zemlji se radi. Primjer najpopularnije globalne domene je ona s ekstenzijom .COM. Iako je onda iznimno popularna, baš zbog toga je problem pronaći neki slobodan, kratki naziv s tom ekstenzijom. Zato ako baš želite tu vrstu, bolje se odlučiti za neku manje popularnu, npr. onu s ekstenzijom .INFO, .EU i slične.

registraciju domene možete napraviti putem brojnih tvrtki
Ako ste se odlučili za registraciju domene, to možete jednostavno napraviti putem brojnih tvrtki koje nude tu uslugu.

Nacionalne domene se prepoznaju po kratici određene zemlje, primjerice .HR za Hrvatsku i slično. One su odličan izbor ako vas zanima isključivo hrvatsko tržište jer ćete se s takvom domenom bolje pozicionirati na tražilicama i slično. Također, mnogi će i prije nego posjete vaše web stranice prema toj kratici znati da je vjerojatno riječ o stranici namijenjenoj domaćem tržištu.

Funkcionalnost web hostinga

Kada ste riješili sve gore navedeno, preostaje vam još samo da ugovorite web hosting. Riječ je o usluzi koji će vam omogućiti da svoje web stranice postavite na neki server. Riječ je o računalu koje je stalno povezano na internet, kako bi vam web stranice stalno bile dostupne i kako bi im mogli pristupati iz bilo kojeg dijela svijeta, u bilo koje vrijeme.

Web hosting omogućava da svoje web stranice postavite na neki server.
Web hosting je o usluga koja će vam omogućiti da svoje web stranice postavite na neki server.

Postoje različite vrste hostinga internetskih stranica te se za svakoga nađe ponešto. Najjeftnija opcija je dijeljeni web hosting i on će biti dovoljan onima koji nemaju velike zahtjeve. Za nešto zahtjevnije korisnike nudi se VPS web hosting koji pruža odlične mogućnosti prilagodbe i podešavanja. A za one najzahtjevnije postoji i zakup cijelog servera. To je najbolja opcija jer omogućuje dobivanje cijelog servera i svih njegovih resursa samo za vaše potrebe. Stoga, odaberite najbolji web hosting za svoje potrebe i krenite u uspješno poslovanje na internetu.

Sadržaj iz iste kategorije: