ljetne gume za auto

Ugodna vožnja auta s ljetnim gumama

Vozači danas na svojim vozilima mogu imati cjelogodišnje gume, ali i mogu imati poseban set guma za svaku sezonu, odnosno mogu imati zimske i ljetne gume. Mnogi smatraju da su puno važnije one zimske, no nemojte se zavaravati, za sigurnost su jednako važne i ljetne gume za auto.

U nastavku ćete saznati zašto su i one vrlo važne, ali i dobiti korisne savjete oko odabira onih najprikladnijih u trgovini s autoopremom. Naime, izbor različitih modela je vrlo velik pa se vozači često nađu pred zidom jer ne znaju što točno odabrati.

Veličina auto guma i specifikacije

Prije nego što odaberete i kupite ljetne gume za auto, važno je znati njihovu veličinu kako biste kupili one koje su prikladne za vaše vozilo. To se može provjeriti u knjižici vozila ili na onim gumama koje se trenutno nalaze na vozilu. Također je važno obratiti pažnju na specifikacije guma, uključujući indeks brzine i nosivost, kako bi se osiguralo da odabrani model odgovara zahtjevima vašeg vozila.

Veličina sadrži 4 podatka:

  • Prvi broj označava širinu gume u milimetrima
  • Drugi broj označava postotak visine naspram širine
  • Iza toga slijedi oznaka R što znači da je guma radijalna, a to je standard koji se danas koristi
  • Zadnji broj označava indeks nosivosti

Dubina i profil gazne površine gume kao važni podaci

Postoje različite vrste automobilskih ljetnih guma, a svaka ima svoje prednosti i mane. Neke su posebno dizajnirane za bolje performanse na suhim cestama, dok su neke druge bolje za mokre uvjete. 

Dubina i oblik profila gazne površine ljetnih guma
Dubina i oblik profila gazne površine mogu značajno utjecati na sposobnost ljetnih guma da se drže na cesti u različitim uvjetima.

Dubina i oblik profila gazne površine su ono na što svakako trebate obratiti pažnju pri kupnji. Naime, oni mogu značajno utjecati na sposobnost ljetnih guma da se drže na cesti u različitim uvjetima. Odlučite li se za one s dubokim profilom, važno je znati da su one bolje za mokre uvjete. S druge strane, one koje imaju plitki profil osiguravaju bolje performanse kada je cesta suha. U svakom slučaju, nikako ne biste trebali birati samo po cijeni i kupiti najjeftinije gume za auto jer one su vrlo važne za sigurnost pri vožnji.

Ravnoteža cijene i kvalitete autoopreme

Kao i kod mnogih drugih proizvoda, cijena i kvaliteta raznih dijelova autoopreme su itekako povezani. One jeftinije gume za automobil često su nešto manje kvalitetne i vjerojatno će se brže istrošiti, što će dugoročno biti skuplja opcija jer ćete ih morate češće mijenjati. 

Najjeftinije gume za automobil
Najjeftinije gume za automobil često su nešto manje kvalitetne i će se brže istrošiti, a kvalitetnije gume osiguravaju bolje performanse i dulje će trajati, ali će zato na početku biti skuplje.

S druge pak strane, one kvalitetnije gume osiguravaju bolje performanse i dulje će trajati, ali će zato na početku biti skuplje. Zbog toga je najvažnije napraviti ravnotežu između cijene i kvalitete i na taj način ćete odabrati najbolje ljetne gume za automobil. Kao što je već rečeno ranije, nipošto ne biste trebali kupovati samo najjeftinije gume za auto jer to nikako nije dobra opcija po pitanju sigurnosti.

Održavanje i redovita kontrola dijelova automobila

Uz sami odabir dijelova za vaš automobil, između ostalog i guma, vrlo je važno i njihovo redovito održavanje. Pod time se misli na:

  • Provjeravanje tlaka
  • Provjeravanje ispravne rotacije 
  • Praćenje stanja

Samo ako ćete to sve pratiti, možete biti sigurni u njihovu maksimalnu trajnost i performanse. Kada uočite da je njihova površina već dosta glatka te da je profil itekako istrošen, nemojte dugo čekati, nego se što prije odlučite na zamjenu i kupnju novih. 

E-Guide Renault – Provjeravanje tlaka u ljetnim gumama

O kupnji novih ne morate brinuti, budući da se danas mogu jednostavno kupiti u brojnim trgovinama koje nude autoopremu i autodijelove, a čak se možete odlučiti i za kupnju u fizičkim, ali i web trgovinama. Ponuda je i kod jednih i kod drugih vrlo bogata pa ne biste trebali imati problema s odabirom.

Najjeftinije gume nisu uvijek najbolja opcija

Vozači vrlo često pri kupnji autodijelova pokušavaju uštedjeti na sve moguće načine. Tako često i traže najjeftinije gume za auto koje bi mogli kupiti. No, to svakako ne bi trebala biti preporuka, odnosno cijena ne bi trebala biti kriterij pri kupnji. Takve najjeftinije gume često nisu neke odlične kvalitete i postoji mogućnost da neće zadovoljiti vaše kriterije vezane uz udobnost i sigurnost vožnje.

Vozači vrlo često traže najjeftinije gume za auto
Vozači vrlo često pokušavaju uštedjeti na sve moguće načine i traže najjeftinije gume za auto koje bi mogli kupiti. No, to svakako ne bi trebao biti kriterij pri kupnji.

Zato bolje potražite neke modele za koje se mogu pronaći neovisni testovi i koje su se pokazale kao pouzdane. Danas na internetu postoje brojne neovisne stranice koje vam daju upravo takav pregled. A većina njih će vam prikazati i performanse automobilskih najjeftinijih guma, pa ako baš želite kupiti takve modele, odaberite nešto na temelju tih neovisnih testova.

Sadržaj iz iste kategorije: