Gume za auto dostupne su 3 varijante

Kvalitetne gume ne moraju biti najskuplji model

Brojni dijelovi automobila neposredno utječu na sigurnost svih putnika u automobilu, ali i svih ostalih sudionika u prometu. Neke od njih potrebno je redovito mijenjati i pri tome kupovati odgovarajuće modele kako biste sigurnost održali na zavidnoj razini. Gume za auto spadaju u jedan od tih autodijelova.

Tijekom vožnje se troše i ovisno o tome koliko se često vozite, morat ćete ih češće ili rjeđe mijenjati. Lako su dostupne u brojnim trgovinama s autodijelovima, a i možete ih pronaći u brojnim vulkanizerskim radionicama.

Vrste guma za auto

Gume za auto dostupne su 3 varijante:

  • Ljetne
  • Zimske
  • Cjelogodišnje

Svaka od ovih vrsta ima svoje prednosti i mane i u bilo kojoj od ovih vrsta možete pronaći jeftine gume za auto, ali i one vrlo skupe. Najjeftinije gume za auto možda biste ipak trebali zaobići jer je upitno njihovo ponašanje na cesti u nekim ekstremnim uvjetima.

Isto tako, većina automobila danas ima aluminijske naplatke. Tijekom zime, preporučuju se čelične felge pa se mnogi vozači pri kupnji novih guma odlučuju i da odmah za njih kupe čelične felge na koje će ih postaviti.

Ljetne auto gume

Ljetne auto gume, kao što im i sami naziv govori, namijenjene su za toplije vrijeme, odnosno za ljetni dio godine. U Hrvatskoj taj period na cestama počinje 15. travnja i traje sve do 15. studenog. Njihov profil prilagođen je vožnji uglavnom po suhom vremenu, a i prilagođene su za vrlo visoke ljetne temperature.

Ljetne auto gume
Ljetne auto gume Goodyear

Naravno, u slučaju kiše ili nekog nevremena i dalje ćete s njima moći voziti automobil, samo u tom slučaju morate biti puno oprezniji i izbjegavati nagla kočenja ili ubrzanja kako ne bi došlo do proklizavanja.

Sigurno na cesti pri vožnji u zimskim uvjetima

Zimski uvjeti na cestama u Hrvatskoj stupaju na snagu 15. studenog i traju sve do 15. travnja. U tom periodu biste trebali imati zimske auto gume ili ljetne, ali s dubinom profila ne manjom od 4 mm. Idealno je da zimski period imate poseban set zimskih guma za auto, već pripremljenih na čeličnim felgama.

Zimske auto gume
Zimska guma ide svuda

Ova vrsta je puno bolja za vožnju u zimskim uvjetima, koja podrazumijeva puno vode na cestama, snijeg, led i slične nepovoljne uvjete. Njihov profil je prilagođen takvim uvjetima pa će bolje prianjati na cestu. Brojni proizvođači ih imaju u svojoj ponudi, a ako niste sigurni koje odabrati, provjerite razne testove koje provode neovisne tvrke te na temelju toga odlučite koje vam najviše odgovaraju.

Bezbrižna vožnja automobila cijele godine

Odlučite li se za cjelogodišnje auto gume, ne morate brinuti o njihovoj zamjeni u ljetnom ili zimskom periodu. Mnogi vozači se baš zbog toga odlučuju  za ovu vrstu. No, koliko god ova vrsta izledala zanimljivo na prvi pogled, ipak ima i određene nedostatke. Prije svega, kvaliteta cjelogodišnjih guma za auto predstavlja neku zlatnu sredinu. To znači da one ipak ne mogu ponuditi toliku dobru kvalitetu kao da imate ljetnu ili zimsku varijantu.

7 najboljih guma za cijelu godinu

A osim toga, sama činjenica da ćete ih koristiti cijele godine dovodi u pitanje i njihovu dugotrajnost. Trošit će se puno brže, pogotovo pri vrlo visokim ili vrlo niskim temperaturama i morat ćete ih mijenjati češće nego kada imate komplet auto guma za ljeto i zimu. Prema tome, iako je njihova početna cijena nešto niža, češći intervali izmjene dovode u pitanju ekonomsku isplativost takve kupnje.

Potraga za najjeftinijim gumama

Najjeftinije gume za automobil ne moraju uvijek biti one najlošije. Naime, zbog velike konkurencije među trgovinama koje prodaju autodijelove ili onih koje su se specijalizirale za prodaju auto guma postoji velika konkurencija. A svi znaju kako će kupce najlakše pridobiti niskim cijenama. Zbog toga je ponekad moguće pronaći isti model u drugoj trgovini po znatno nižoj cijeni. 

Također, najjeftinije gume za auto, ali i ostali popratni dijelovi, poput čeličnih felgi, ventila i ostalog, često se mogu pronaći u web trgovinama koje mogu ponuditi vrlo konkuretne cijene.

Čelične felge su odlična opcija zimi

Zimi temperature mogu pasti vrlo nisko. Imate li na automobilu alumunijske naplatke, može doći do njihovog oštećenja, bilo zbog naslaga soli koja se koristi za posipanje cesta ili zbog oštećenja od rubnjaka ili nogostupa koje ne vidite zbog snijega. Čelične felge za auto puno su bolja opcija zimi jer su zbog materijala puno izdržljivije te im niske temperature i nakupine soli neće nimalo smetati.

Osim toga, imate li već postavljene gume na čeličnim felgama, njihova zamjena će biti puno brža i jednostavnija, a i kod većine vulkanizera ćete takvu zamjenu manje platiti. Automobilske čelične felge također možete pronaći kod većine vulkanizera.

Sadržaj iz iste kategorije: