Akumulator je osnova automobila

U pravilu napon je 12 V, a razlikuju se još i prema kapacitetu koji je izražen u Amper satima (Ah). Ako akumulator ima 30 Ah, to znači da može davati struju u idealnim uvjetima od 1 Ampera u trajanju od 30 sati. Na kapacitet naravno utječu i neke druge stvari, poput toga koliko je akumulator opterećen i koliko se često koristi, te kakvi su vanjski utjecaji. Alternator je usko povezan auto dio s akumulatorom, jer kada motor radi on preuzima njegovu ulogu i uz to ga puni.

Za njegov rad potrebno je neko vrijeme, upravo zbog toga vožnja na kraćim relacijama najviše crpi akumulator, jer tada on prevladava kao izvor električne energije.

Vijek trajanja akumulatora

Prosječni vijek trajanja akumulatora je oko 5 godina, a kada kupite akumulator dobivate garanciju na njega. Ovisno o modelu i mjestu kupnje garancija je najčešće 2 do 3 godine.

Ako pravilno održavate akumulator i s vremena na vrijeme ga dopunjujete vodom i pregledavate mu spojeve, tada akumulator može trajati i koju godinu više. Kako ga održavati provjerite u nastavku.

Istina je da najjeftinije gume za automobil ne moraju uvijek biti one najlošije. Više o tome možete pročitati ako slijedite linku.

Sadržaj iz iste kategorije: