Prijenosno računalo omogućuje vam rad bilo gdje

Prijenosno računalo je u današnje vrijeme obavezno

Moderno doba od nas zahtijeva konstantnu prisutnost – imati mobitel više nije dovoljno, prijenosno računalo je sada najpraktičniji medij za digitalne hedoniste. Osim što možete uživati u sadržaju i medijima koje volite, možete ostati informirani o svijetu, a mnogi između ostalog svoj posao u potpunosti odrađuju preko prijenosnog računala.

Doba stolnih računala polako prolazi – danas prijenosni kompjuter može imati i više no dovoljno snage za prosječne uredske poslove, al i inženjerske zanimacije. U nastavku ćemo vam dati neke savjete u vezi kupovine prijenosnog računala, a nakon toga raspravljamo o dodacima koji vam mogu biti korisni.

Kako kupiti idealno prijenosno računalo?

Postoje neke stvari na koje morate obratiti pažnju kada birate prijenosno računalo:

Razmislite o estetici

Iako je ovo dosta površno i ne preporučujemo vam da se vodite isključivo ovime, vjerujemo da vam je bitno kako vaš laptop izgleda – posebno ako ćete biti u profesionalnom okruženju. Stil, boja, era, ali i mali dodaci kao LED svjetla te osvijetljena tipkovnica mogu uvelike promijeniti dojam koji ostavljate.

Fokusirajte se na procesor, RAM i grafičku karticu

Što se tiče „ozbiljnih“ i funkcionalnih komponenti, bitno je da imate dobar procesor (fokusirajte se na osmojezgrene procesore i preko benchmark stranica usporedite procesor izabranog laptopa s Intel i5-8250 modelom koji se smatra dobrom mjerom za početnike i srednje teške korisnike). 

Prijenosno računalo za igrice
Prijenosno računalo za igrice koje ima g rafičku karticu koja nije integrirana

RAM odnosno radna memorija mora imati barem 8 GB za ozbiljnije korištenje, s 4 GB možete tek surfati i gledati medije bez multitaskanja. 12 GB ili pak 16 GB iznosi su za jače korisnike i ljubitelje igrica. Ako volite igrice, definitivno birajte grafičku karticu koja nije integrirana, već je zasebno birana i ukomponirana.

Uzmite u obzir veličinu, težinu i dimenzije

Ovisno o tome gdje i kako ćete nositi svoj laptop, uzmite u obzir težinu i dimenzije. Generalna dijagonala koju većina ljudi voli jest 15.3“, međutim možete se odlučiti i za 13“ ako imate sekundarni ekran i preferirate pokretnost. Ako prijenosno računalo nećete mnogo micati i spremni ste biti priključeni na napajanje u zamjenu za velik i praktičan ekran, definitivno ne idite ispod 17“.

Video: 14 -inčni prijenosnik naspram 15,6 inča u 2021 godini. Koju veličinu odabrati?

Kada birate prijenosni kompjuter morate imati na umu da s lakšom težinom obično dolazi i slabija zaštita – ako možete, odlučite se za sučelja koja su potpuno aluminijska. Plastika se kida kroz vrijeme i definitivno nije najzahvalniji materijal.

Razmislite što od dodatnih opcija trebate

Postavite si pitanja:

  • Treba li vam osvijetljena tipkovnica? 
  • Zaslon na dodir? 
  • Posebna vrsta ili layout tipkovnice? 
  • Thunderbolt? Specijalni ulazi i portovi? 
  • HDMI? 

Dobro razmislite koje su vaše potrebe i kako ćete koristiti računalo – iako se radi o manjim promjenama, vjerojatno ćete osjetiti veliku razliku.

Odlučite koji je vaš cjenovni rang

Nije svako prijenosno računalo vrijedno svoje cijene – imajte to na umu! Dakle, razmislite o specifikacijama koje trebate, stavite sve na papir, a onda odlučite koji je budžet prikladan. Nije loše pogledati online trgovine koje vam dopuštaju filtriranje specifikacija – to će vam svakako omogućiti dobar pregled očekivane cijene i znat ćete koliko je premalo, a koliko previše. 

Tako vas ni uživo u dućanu nitko neće moći nasamariti i znat ćete koja je prava vrijednost proizvoda kojeg smatrate prikladnim za sebe. 

Vanjski tvrdi disk

Danas postoji jako puno dodataka koji računala čine praktičnijima i ugodnijima za korištenje. Za početak, možete nabaviti vanjski tvrdi disk – on će svakako smanjiti cijenu računala kad ga kupujete, a vi ćete svejedno imati sve informacije sa sobom.

Vanjski tvrdi disk Surefire Bunker gaming
Vanjski tvrdi disk Surefire Bunker gaming 1TB

Dobar vanjski disk trebao bi biti onaj sa SSD tehnologijom, a HDD birajte ako imate viška vremena na rukama ili niste spremni platiti veći iznos za bolju vrijednost. Osim vanjskog diska, koji je savršen način da sa sobom imate sve svoje podatke, iako nemate računalo uz sebe, možete razmisliti o dodatnom monitoru, tipkovnici, mišu, kameri, slušalicama, mikrofonu, možda i o all-in-one računalu itd.

Hard disk je drugi naziv

Mnogo je praktičnih dodataka koji će svakako učiniti vaše korištenje naprednijim – nemojte štedjeti kad su u pitanju sitnice, s obzirom na to da ćete vjerojatno kroz kratki period vremena otkriti upravo zašto se na takvim stvarima ne štedi. Ukratko, off-brand proizvode često ćete nositi na reklamaciju!

Mi vam svakako za početak preporučujemo dobar vanjski tvrdi disk prigodne težine i dimenzija – ako se išta desi vašem laptopu, bitno vam je da vaši podaci budu sigurni i da ne morate plaćati velike svote novaca na spašavanje slika, videozapisa, glazbe i dokumenata. Ako se to ipak dogodi, na raspolaganju su mnoge tvrtke koje nude sigurno spašavanje podataka iz diska, stoga ne brinite. Sretno u kupovini!

Sadržaj iz iste kategorije: