Brisači na automobilu

Vožnju automobilom po kiši bilo bi gotovo nemoguće zamisliti bez brisača, koji su veoma važan dio vašeg limenog ljubimca. Oni kao što i sami znate prvobitno služe za brisanje vjetrobranskog stakla kako bi omogućili vidljivost dok pada kiša, ali isto tako brisači služe i za pranje vjetrobranskog stakla. Zbog toga važno je imati dobre brisače koji će vam staklo brisati kvalitetno, kako po njemu ne bi ostajale crte.brisaci-na-automobiluBrisači (silux.rs) se sastoje od dva glavna dijela, drzača za brisače i metlice koja se stavlja na te drzače. Na metlici se nalazi brisna gumica, koja je ujedno i jedini dio brisača koji dodiruje staklo. One moraju u potpunosti dodirivati staklo na svakome dijelu, jer u protivnom mala nečistoća na njima ili neravnina dovodi do toga da se staklo ne briše u potpunosti, već na njemu ostaju tragovi koji mogu dekoncentrirati vozača tijekom vožnje.
Ukoliko primjetite da vaši brisači ostavljaju tragove po staklo, to ne mora nužno značiti da ih trebate mijenjati. Prvo provjerite brisne gumice na njima, te ukoliko se na njima nalazi nešto obrišite ih vlažnom krpicom i uklonite sve nečistoće koje bi mogle uzrokovati da brisne gumice ne prijanjaju u potpunosti uz staklo. Ukoliko brisači i dalje staklo ne brišu kako bi trebali, to znači da su brisne gumice iskrivljene. One se mogu uništiti ovisno o raznim faktorima, a vijek trajanja im ovisi i o vremenu. Primjerice, ukoliko vam auto često stoji na suncu ili na velikoj hladnoći. U praksi se pokazuje da je bolje kupiti kvalitetnije i nešto skuplje brisače, jer kao i kod većine drugih stvari skuplje je kvalitetnije i traje dulje vrijeme.


Možete se odlučiti na mijenjanje samo brisnih gumica ili jednostavnije promijeniti cijele metlice brisača. Po nama druga opcija je bolja, jer se prilikom mjenjanja brisne gumice ne mogu oštetiti, a nije velika razlika u odnosu na cijenu. Također jednostavnije je promijeniti cijele metlice brisača, nego samo brisne gumice.
Prilikom mijenjanja brisača potrebno je paziti da ne oštetite vjetrobransko staklo. Poluge brisača su napete prema staklu, te nakon što ih dignete morate biti veoma oprezni kako ih ne biste slučajno krenuli spuštati, jer će tada udariti u staklo velikom silom i vrlo vjerojatno uzrokovati njegovo pucanje. Budući da se metlice brisača kod različitih modela automobila različito mjenjaju, na kutiji metlica je nacrtan postupak njihove zamjene, te prema slikama na kutiji pažljivo zamijenite metlice i vratite brisače u njihovu prirodnu poziciju.
Kao što smo već u uvodu napisali, brisači služe i za čišćenje stakla, ali za to im je potrebna i tekućina za pranje stakla. Ona osim što će poslužiti kao sredstvo za pranje stakla, može produljiti vijek trajanja brisnih gumica u doba jakog sunca i manjka kiše.

Sadržaj iz iste kategorije: