Žaruljama do funkcionalnosti i estetike prostora

Žarulje su svima nam dobro poznati uređaji za proizvodnju svjetlosti. Tijekom povijesti njihova primarna svrha je bila postizanje bolje vidljivosti unutar ili izvan određenog prostora.zaruljeMeđutim, danas žarulje, osim funkcionalne imaju i dekorativnu ulogu. Moderan dizajn interijera je nezamisliv bez kombinacije žarulja postavljenih na različitim površinama unutar stana. Uz njih se vrlo jednostavno može postići poseban ugođaj unutar prostorije ili pak oživjeti određeni dijelovi prostora.

Vrste žarulja

Danas su na tržištu dostupne razne vrste, veličine i oblici žarulja. Najpoznatije su klasične žarulje sa žarnom niti, zatim fluorescentne i halogene, a u novije vrijeme sve više raste popularnost LED žarulja poznatih i kao štedne žarulje. One se mogu upotrijebiti bilo gdje. Možete ih staviti u luster, u zidne i stolne lampe.

Klasične žarulje izumljene su davne 1910. godine. Za proizvodnju svjetlosti koriste žarnu nit i termičko zračenje. Prosječan vijek trajanja klasičnih žarulja je oko 1200 sati, a svaka promjena napona negativno utječe na njihovu trajnost.

Halogene žarulje također imaju žarnu nit i rade na principu termičkog zračenja, ali se kod njih plinskom punjenju dodaju halogeni elementi koji osiguravaju konstantan svjetlosni tok.
Njihova proizvodnja i upotreba počela je sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
Baš kao i klasične žarulje, i halogene su osjetljive na promjenu napona, ali za razliku od klasičnih one imaju daleko dulji vijek trajanja.

Fluorescentne ili neonske žarulje u upotrebi su od 1980. godine prošlog stoljeća.
Ove žarulje rade na principu izboja koji u živinim parama stvara nevidljivo zračenje i pretvara ga u vidljivu svjetlost.

Štedne žarulje

Zbog uštede električne energije sve veći broj ljudi se odlučuje na kupnju štednih žarulja, od kojih su najpopularnije LED žarulje. Led žarulje rade na principu čipova, odnosno dioda, koje pri doticaju s električnom energijom emitiraju svjetlost.

Za razliku od klasične žarulje prosječne jačine od 60 W koja tijekom 10 sati rada potroši 600 W, LED žarulja iste jačine u istom vremenskom razdoblju potroši svega 80 W.
LED žarulje koriste minimalno energije, a zagrijavanje im ne prelazi 40 °C, zbog čega njihovo korištenje ne može izazvati opekline. Osim toga one ne sadrže opasnu živu te su za razliku od ostalih vrsta žarulja vrlo izdržljive i daleko trajnije. Njihova trajnost je oko 50 000 sati.

Žarulje za dekoraciju

Dekorativne žarulje imaju vrlo veliku ulogu u uređenju interijera. To najčešće žarulje u bojama i to klasične žarulje u bojama, LED žarulje u bojama, LED žarulje s mogućnošću izmjene boja te LED trake u bojama.

Takve žarulje najčešće se primjenjuju na stropovima, kuhinjskim elementima, pregradnim zidovima ili stupovima te u zidnim ili stajaćim lampama.

Treba vam uredski materijal? Onda si pročitajte članak na tu temu.

Sadržaj iz iste kategorije: