Kreatin je odličan odabir za ljude koji se bave sportom

Kreatin je zapravo organski spoj koji sadrži dušik, a u našem tijelu ima značajnu ulogu u opskrbi mišića potrebnom energijom. Otkrio ga je Michel Eugene Chevreul 1832. godine u mišićnom tkivu a pronalazimo ga kod svih kralježnjaka.kreatinKreatin u tijelo najviše unosimo hranom, najčešće konzumiranjem svježeg mesa, a 95% kreatina pohranjuje se u poprečnoprugastim mišićnim tkivima.
Za normalan rad organizma, unos kreatina prepuštamo redovnim obrocima od mesa. Ipak, za osobe koje su fizički jako aktivne, posebno za one koji idu u teretanu i grade mišićnu masu preporučaju se posebno rađeni proizvodi od kreatina.
Za optimalnu opskrbu mišića energijom, kreatin je najbolji dodatak uz pravilnu prehranu. Jaka fizička naprezanja, umor mišića i potreba za energijom u danom momentu doveli su do proizvoda koji zadovoljava spomenutu potražnju.
Kreatin će zapravo u samom mišiću dovesti potrebne molekule. Te molekule se međusobnim spajanjem, i kasnije razlaganjem u mišićnoj masi pretvaraju u „hranu za mišiće“.

Pravilan način uzimanja kreatina dat će najbolje rezultate

Mnogo je rasprava na ovu temu, ali su iskustva pokazala da je kreatin najbolje uzimati po sistemu punjenja. Najmanja količina kreatina koja se uzima je 0,3 kg kreatina po 1 kg tjelesne težine. Ovu dozu je najbolje podijeliti na manje doze od 5 grama, koje se uzimaju kroz dan. Najbolje je kreatin rastvoriti u mlakoj vodi, i popiti na prazan stomak, a doze raspodijeliti na svakih 3 do 4 sata.
Osim gore spomenutog načina uzimanja kreatina, ako se bavite sportom ili body buildingom, trebate imati i fazu održavanja. Optimalna doza u tom periodu je 5-15 grama kreatina dnevno. Treba napomenuti kako je hidratacija tijela jako važna kada se uzima kreatin. Optimalne količine potrebne vode u tijelu su daleko veće od inače propisanih 2 litre. Ovo se posebno odnosi na fazu punjenja, kada se preporučuje popiti i preko 5 litara vode dnevno.

Danas je tržište zasićeno raznim proizvodima, pa je nekada teško odabrati

Ljudi koji vježbaju dugi period i koriste ove preparate smatraju kreatin monohidrat najboljom opcijom. Doduše, ovaj spoj ima nešto težu topivost u našem probavnom sustavu i može izazvati manju nelagodu. To se eliminira odabirom najčišćeg monohidrata, pa se posavjetujte sa upućenom osobom prilikom kupovine.

Sadržaj iz iste kategorije: