Vrtni roštilj je funkcionalni i dekorativni element

Mnoga druženja s rodbinom i prijateljima često započinju s pozivom na roštilj. Obitelji koje žive u kućama imaju mogućnost da osim korištenja prijenosnog roštilja postave i vrtni roštilj. Danas ih je moguće pronaći u raznim varijantama, izrađene od raznih ukrasnih materijala pa osim funkcionalnosti, imaju i dekorativni karakter.vrtni-rostilj-je-funkcionalni-i-dekorativni-element

Konstrukcija

Vrtni roštilj može biti konstruiran na razne načine. Osnovni oblik je vertikalan. Ima postolje na kojem se nalazi ložište u slučaju da se radi o roštilju na plin. Iznad ložišta se postavlja rešetka koja se uglavljuje u posebne utore s lijeve i desne strane. Uglavnom ima više utora na različitim visinama kako biste mogli rešetku postaviti u više pozicija, ovisno o tome koliko je jaka vatra. Iznad rešetke nalazi se dimnjak koji se može razlikovati po visini. Unutar dimnjaka uglavnom se postavljaju izbočine u obliku stepenica sa svake strane čiji je namjena sprečavanje povratka dima. Na taj način će dim uvijek ići prema gore i izlaziti kroz dimnjak.

Moderni tipovi vrtnog roštilja danas izgledaju sve robusnije i postaju sve širi, a i funkcionalnost im se povećava. Vrtni roštilj tako danas nema samo funkciju roštilja, već se na njemu može peći i na ražnju, ispod peke i slično. Jednom kada kupite takav vrtni roštilj ujedno ste dobili mogućnost pripreme hrane na više različitih načina.

Materijali izrade

Vrtni roštilj može biti napravljen od različitih materijala. Ložište i unutarnji dio dimanjaka rade se uglavnom od šamotne opeke jer se ona neće zapaliti, a dobro zadržava toplinu. Vrtni roštilj izvana može biti sagrađen od raznih materijala, poput kamena, cigle ili čak mramora. Kombinacijom materijala moguće je dobiti vrlo atraktivan izgled vrtnog roštilja koji će odlično pristajati u vrt ili dvorište.

Vrste vrtnih roštilja

Kao vrtni roštilj najčešće se odabire roštilj na ugljen. On hrani daje karakterističan okus i miris i zato je ipak on mnogima prvi izbor. No, moguća je i varijanta da vrtni roštilj bude i na plin. Plinska boca tada je često sakrivena u postolju roštilja. A razlog kupovine plinskog roštilja je brzina pripreme. Dovoljno je upaliti plin, postaviti hranu na rešetku i pećenje može početi. Zato svatko mora odlučiti koju varijantu roštilja će odabrati za svoj vrtni roštilj.

Sadržaj iz iste kategorije: