Mirišljavo i ukusno napravljen roštilj

Obiteljsko okupljanje svaki put bude upotpunjeno jednim – srećom i ljubavlju. Međutim jednostavno postoje neke stvari koje nas čine sretnima bez obzira na sve, a baš takva je stvar hrana. Ono što je najtipičnije za gore pomenuta obiteljska okupljanja je roštiljanje. Roštilj na ugljen se najčešće sreće i to iz mnogo razloga…

Prednosti uglja

Roštilj na ugljen ima mnoge prednosti, ali i mani, no prvo ćemo reći sve ono najbolje o ovakvom roštilju. Ono što sigurno znate je da većina roštiljnica koristi baš ovakav roštilj i to iz nekoliko razloga. Glavni razlog je ukusna i mirišljava hrana. Ništa ne može zamijeniti miris ćevapčića tek ispečenih na uglju, to jeste žaru.

Sljedeća velika prednost je kompaktnost, roštilj na ugalj ne zavisi ni od struje, a ni od teških plinskih boca, pa ga možete postaviti gdje god želite. Dolazi u raznim oblicima i s raznim nastavcima, od malih porodičnih roštilja, pa do veliki komercijalnih, za gore pomenute roštiljnice. Bilo kako bilo, roštilj na ugalj je nešto bez čega ničije djetinjstvo do sada nije proteklo, a svi smo se kao mali jako radovali roštilju sa žara..

Ostale karakteristike

Rekli smo da postoje i neke negativne strane, međutim mi ih tako ne možemo zvati, pa smo ih odlučili staviti pod ostale karakteristike. Naime, ovakvi roštilji zahtijevaju nešto više vremena i pažnje, a potrebno je biti i nešto spretniji roštilj majstor kada pečete na ugalj.
Temperatura nije ravnomjerno raspoređena pa se često zna desiti da meso bude nejednako pečeno, ali to za pravog roštilj majstora ne predstavlja veliki izazov. Ovo samo po sebi i ne bi bio toliki problem, ali ono što više zabrinjava je zdravlje.

Živimo u doba kada je svačije zdravlje jednostavno narušeno i ugroženo. Konzumiranje jake i masne hrane sigurno tu ne pomaže, a roštilj zasigurno jeste baš takva hrana. Još kada se doda da se hrana peče direktno na žaru, sigurno bi razmislili nekoliko puta prije roštiljanja.

Ipak, umjeren stil života nam može dozvoliti da tu i tamo roštiljamo s porodicom i prijateljima, bez straha da ćemo ugroziti svoje zdravlje ili mu naštetiti na neki način. Ima tu naravno i pozitivnih strana, tako pileće bijelo meso koje se često nađe na roštilju je samo po sebi veliki izvor proteina, kao što su i paprike sa žara veliki izvor vitamina i minerala, a o karakteristikama ribe sa žara ne treba ni trošiti riječi.

Sadržaj iz iste kategorije: