Kreatin doprinosi efikasnijem treningu

Bilo da je riječ o profesionalnom sportašu ili rekreativcu, svatko teži postizanju odličnih rezultata. Kod profesionalaca je riječ o dokazivanju pred ostalim profesionalcima, dok je kod rekreativaca stvar osobne prirode, odnosno pojedinac zbog sebe želi postići dobre rezultate. Na sreću, postoje razni proizvodi koji im u tome mogu pomoći. Uz proteine, koji su gotovo neizostavni dodatak sportaša, sve više ljudi se odlučuje i za konzumaciju kreatina koji će im pomoći u ostvarivanju još boljih rezultata.

Prirodni kreatin

Kreatin postoji u prirodnom obliku. Proizvode ga jetra, bubrezi i gušteraća i on na neki način hrani mišiće te stvari posebni oblik energije, ATP. Osnovni sastojci kreatina su 3 aminokiseline, odnosno arginin, metionin i glicin. Kada je riječ o dnevnoj bazi, oko 2 g dnevno kreatina se proizvede u tijelu. No, za neke veće učinke kreatina taj iznos nije dovoljan te se profesionalci, ali i mnogi rekreativci odlučuju za uzimanje dodatnih doza kreatina u obliku suplemenata.

Djelovanje kreatina

Osnovni razlog uzimanja kreatina je povećavanje energije. To u praksi znači da će sportaši, bilo da se radi o profesionalcima ili rekreativcima, nakon unosa dodatnih količina kreatina u obliku suplemenata dobiti još više energije. Prilikom bilo kakvog treninga, bez obzira radi li se o nekom sportu ili vježbanju u teretani, nakon uzimanja kreatina, osoba će imati puno više energije za treniranje.

Zbog toga će odraditi puno intenzivniji trening i dati puno više od sebe nego što bi to učinila bez korištenja kreatina. Kreatin će u ovom slučaju potaknuti osobu na još više rada, natjerati osobu da pokuša dati još više od sebe, iako bi bez kreatina umor već zaustavio treniranje.

Osobe koje treniniraju na ovaj način će zasigurno postizati bolje rezultate jer će njihov trening trajati duže, a istovremeno će se i tijelo više izmoriti. To će dovesti do bržeg razvitka mišićne mase jer će mišići tijekom ovakvog treninga biti još više aktivirani.
Ono što je bitno napomenuti je da su se dosad vršila razna istraživanja vezana uz korištenja kreatina u obliku suplemenata. Nisu pronađeni štetni utjecaji, ukoliko se pridržavate preporučenih dnevnih količina uzimanja kreatina. Jedina preporuka stručnjaka je da bi kreatin trebali zaobići oni koji imaju problema s radom bubrega.

Sadržaj iz iste kategorije: