Akumulatori – glavni pokretači svih automobila

Zimski dani koji se bliže često su opasni za akumulatore jer temperature ispod ništice mogu uzrokovati probleme pri njegovom radu. Obratite pozornost na akumulator jer je on glavni element pouzdanog pokretanja i signalizacije cijelog vozila, a u današnjem tekstu saznajte po čemu se razlikuju akumulatori, te kako odabrati pravi.

Najgora noćna mora svakog vozača je jutarnja borba sa paljenjem automobila na zimskim minus temperaturama.

Osnovno o akumulatoru

Najčešće upotrebljavani akumulatori danas su olovni akumulatori.

Prije kupnje novog akumulatora morate provjeriti je li stari akumulator stvarno potrebno mijenjati ili je uzrok lošeg rada vozila neki drugi kvar na vozilu.

Ako vaš mehaničar stvarno ustanovi da  je potrebna zamjena akumulatora i da je vrijeme da kupite novi Silux akumulator, možete se baciti u potragu.

Postoje neki bitni faktori na koje morate obratiti pozornost prilikom kupovine akumulatora.

Vrlo bitna stavka je snaga akumulatora koja mora biti dovoljna za pokretanje svih potrošača na autu (kojih je na novim autima mnogo).

Uz napon koji je u pravilu na današnjim automobilima 12V, bitan je i njegov kapacitet. Tu informaciju dobijate čitanjem znaka Ah.

Na primjer, oznaka 50 Ah znači kako ti akumulatori mogu davati struju snage 1A u trajanju od 50 sati. To je naravno teoretski izračun jer u praksi ima više vanjskih uvjeta koji na to utječu.

Na iznimno niskim temperaturama to može značiti i 25 h.

Uvjeti vožnje su još jedan bitan faktor kod kupnje akumulatora: nekorištenje vozila, kratke relacije vožnje zbog kojih se auto često pali i slično…svi ti faktori bitni su kod odabira pravog akumulatora za vaš auto.

Naravno da je bitan i tip vozila (prema broju trošila), a cijena je često i presudan faktor.

Bez obzira u koji cjenovni razred pripada akumulator koji ste kupili, najčešće ima garanciju od 2 do 3 godine.

Prije nego što instalirate akumulator dobro pročitajte garantni list. Tako ćete se informirati o ispravnom načinu korištenja akumulatora i izbjeći potencijalne probleme kod reklamacije.

Iako je prosječni vijek većine akumulatora 4 do 5 godina, dobrim odabirom i ispravnim načinom  korištena može trajati i do više od 7 godina.

Pri kupovini akumulatora vodite računa i o dimenzijama prostora predviđenog za ugradnju akumulatora, jer nisu svi akumulatori.

Važna je i kilometraža koju je vaš auto prešao jer su mnogi ljudi zbog štednje skloni kupiti akumulator iste jačine ili čak i slabiji.

To je vrlo loša odluka jer automobil koji prijeđe više desetaka tisuća kilometara više nema novi motor i anlaser, i akumulator iste jačine nije dovoljan. Dovoljno je kupiti akumulator samo 10% jačeg kapaciteta i bit ćete mirni nekoliko godina.

U slučaju da kupite slabiji akumulator, on će se brzo “istrošiti” i možda ćete već slijedeće godine morati kupiti novi.

Redovno održavanje produžuje vijek trajanja akumulatora

Akumulatori, kao i svaki drugi dio auta, zahtijevaju redovno održavanje. Akumulatori mogu jednako stradati i ljeti i zimi, pa je bitno da pratite njegov rad.

Jednom mjesečno bi trebali provjeriti sve spojeve na akumulatoru i razinu tekućine u njemu. Ako je razina tekućine niska, a spojevi više nisu čvrsti ili korodiraju, akumulator se neće moći napuniti do kraja i kad-tad više neće moći pokrenutu vaš auto.

Provjera tekućine u akumulatoru je jednostavna – skinite poklopac s otvora za punjenje i dolijte destiliranu vodu do tražene razine. I to je to.

Budite oprezni! Elektrolitska tekućina iz akumulatora može oštetiti vašu kožu.

Prije nego vratite poklopce na akumulator (ili čepiće), bacite oko na ventilacijske rupice. Ako nisi čiste očistite ih čačkalicom ili žicom.

Ljeti morate češće provjeravati razinu tekućine u akumulatoru jer je vruće pa ona jače isparava.

Ukoliko Vam se istroši akumulator, i nemate vremena napuniti ga ili odnijeti na punjenje, trenutno rješenje može biti spajanje struje akumulatora s drugog auta. To se radi pomoću kablova i klema.

Zašto su zimi češći problemi s pokretanjem auta?

Grijana stakla, grijana sjedala, ventilatori, stalno upaljena svjetla na automobilu; sve su ovo razlozi zbog kojih dolazi do problema sa radom akumulatora zimi. Velik dio električne energije troši se na ove dodatne funkcije, pa jednostavno ostaje manje snage za punjenje akumulatora.

Također ga dodatno oštećuju i vlaga i kiša koje stvaraju dodatni gubitak struje u akumulatoru, tj. pražnjenje akumulatora.

Nekim modernijim akumulatorima ne treba često održavanje jer su izrađeni od komponenata visoke čistoće i imaju posebno dizajniran poklopac.

Ako vam je originalni akumulator preskup, uvijek možete nabaviti i zamjenski akumulator. Naći ga možete jednostavnom pretragom na internetu.

Pregledajte široku ponudu nosača za bicikle! Kvalitetni nosači uz povoljne cijene! Čitajte više …

Sadržaj iz iste kategorije: