Provedite aktivan odmor na biciklu

Bavljenje sportom je hvalevrijedna i veoma zdrava životna navika koja utječe kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje. Ako vam je biciklizam jedan od najdražih sportova, zasigurno želite imati mogućnost svoj bicikl ponijeti i na odmor. Ipak, ovisno o tome o kakvom modelu se radi, ali i o tome kakav automobil imate, to može biti nemoguće bez dodatnih nosača koje možete montirati na automobil.

Prilagodite nosač automobilu i biciklu

Nosači za bicikle dolaze u tri različita oblika, a o tome koji ćete odabrati ponajviše ovisi to što od opreme već imate na svom automobilu ali i kakav bicikl imate. Pozornost trebate obratiti na to radi li se o gradskom, cestovnom, cruiser, mountain bike, trekking ili električnom biciklu. Ovisno o vrsti ovisi i težina samog bicikla, s električnim i mountain bike kao najtežim, a cestovnim i gradskim kao najlakšim verzijama.

Uz to, treba obratiti pozornost i na veličinu kotača i međuosovinski razmak, jer nisu svi nosači za bicikle prilagođeni za sve veličine. Od opreme u automobilu ovisi imate li kuku za vuču i krovne nosače, jer ako nemate to znatno sužava izbor.

Krovni nosači

Ako na krovu već imate nosače za skije ili krovne kutije, onda je kupovina krovnog nosača za bicikl uvjerljivo najbolja opcija za vas. Oni su univerzalni i pogodni za sve vrste i dužine automobila. Uz to, ujedno su u usporedbi s drugim vrstama najjeftiniji i samim time najisplativiji za kupnju, čak i ako se u to uračuna kupnja univerzalnih krovnih nosača na koje se montiraju oni za bicikle.

Ipak, negativna strana je da se povećava visina automobila, što može biti problem kod ulaska u tunele i garaže. Također, sama montaža bicikla na njih može biti veoma nezgodna ako ga gore stavljate sami, a također se tijekom vožnje povećava buka od vjetra za vrijeme vožnje, kao i nešto veća potrošnja goriva.

Nosači za stražnja vrata

Drugi po popularnosti su nosači za bicikle za stražnja vrata, za koje zapravo nije potrebno imati nikakvu dodatnu opremu. S obzirom da su ravnini prtljažnika, montiranje bicikla je jednostavnije. Ipak, kod kupnje treba imati na umu da ne postoji univerzalna varijanta, već je potrebno pronaći verziju koja odgovara vrsti automobila. Korištenje neprikladne varijante u jednu ruku veoma je velik sigurnosni rizik, a također može uzrokovati i oštećenja na samom automobilu.

Mijenjate li automobil trebate na umu imati kako su šanse da ćete stari nosač moći sigurno koristiti na novom automobilu male. Također, treba pripaziti na to prekriva li on registarsku oznaku i svijetleće elemente, s obzirom da je to kažnjivo zakonom. Ova varijanta na stražnjim vratima je nešto skuplja opcija od krovnih.

Nosači koji se montiraju na kuku

Imate li kuku za vuču na automobilu, ova vrsta nosača uvjerljivo je najbolji izbor, no ako ju nemate isplativost je upitna jer je ugradnja kuke u automobil investicija od nekoliko tisuća kuna. Ipak, iako je ovo najskuplja verzija, nudi niz prednosti koje ih čine najboljima i najsigurnijima. Prednost im je što su univerzalni pa nije potrebno obratiti posebnu pozornost kod kupnje, a postavljanje i skidanje bicikla je jednostavno.

Isto kao i kod varijante za stražnja vrata, bitno je obratiti pozornost na to da se ne prekrivaju registracija i svjetla. Pozitivna strana im je i to je što imaju uvjerljivo najveću nosivos, pa su pogodni i za električne i brdske bicikle, a ujedno se na njima (ovisno o modelu) istovremeno može prevesti i do 6 bicikala. Modernije verzije također nude mogućnost spajanja s napajanjem automobila kako bi se svjetlosni signal s automobila prenio na nosač, u slučaju da je on prekriven. Također, neki modeli nude mogućnost naginjanja kako bi se omogućio pristup prtljažniku dok su bicikli na autu.

Sigurnost prijevoza na prvom mjestu

Nosači za bicikle su zapravo auto oprema koji možete kupiti u brojnim specijaliziranim trgovinama.

Planirate li njihovu kupnju, morate znati kako odabir najjeftinije opcije često na kraju može ispasti skupljim. Bicikl ne smije skliznuti ili pasti čak ni kod naglog kočenja ili pak tijekom vožnje.

Poznati proizvođači najčešće provode sigurnosne testove kako vi sami ne biste morali provjeravati sigurnost na vlastitom biciklu pa je pametno provjeriti ima li model za koji se odlučujete certifikat od poznatih i cijenjenih organizacija poput TUV-a, DECRA-e i ADAC-e, koji jamče sigurnost i kvalitetu. Osim toga, prilikom montaže i stavljanja bicikla bitno se držati uputa proizvođača te paziti da se ne prekorači nosivost.

 

Sadržaj iz iste kategorije: