Univerzalni krovni nosači

Univerzalni krovni nosači pomoćnik su za putovanja

Prevozite li često mnogo stvari na putovanja s kojima ne znate gdje bi u automobilu, ili pak imate potrebu prevoziti skije, bicikle, kanue ili druge sportske dodatke više puta tijekom godine, univerzalni krovni nosači biti će odličan izbor za vas.

Oni vam nude mogućnost prijevoza velikog izbora stvari, a kada imate nosač za auto za posebne terete poput bicikala ili skija, potrebno je nabaviti samo nastavke primjerene za taj tip tereta.

Odaberite pravi krovni nosač

Kada se biraju univerzalni krovni nosači, bilo da su to krovni nosači za skije, bicikle ili nešsto treće, prije svega morate obratiti pozornost na to kakav automobil imate. Osim širine i dužine automobila, veoma je bitna i vrsta krova koju imate. U pravilu, postoje četiri vrste krova koje možete imati:

  • krov sa uzdužnim nosačima,
  • krov sa fiksnim točkama,
  • krov s integriranim uzdužnim nosačima,
  • krov sa kišnim žljebom.

S obzirom na razlike u dizajnu, vaš automobilski krovni nosač morat će biti različit kako bi se mogao čvrsto i sigurno namontirati na vaš krov. Iako vam se može činiti kako model koji nije dizajniran za vaš krov pristaje čvrsto i sigurno, takav rizik ipak nije vrijedan teških posljedica koje se mogu dogoditi u vožnji.

Provjerite asortiman proizvođača dijelova za aute

Ako ćete na svom univerzalnom krovnom nosaču za auto prevoziti više vrsta tereta, provjerite kakve dodatke nudi proizvođač, s obzirom da će 9 od 10 puta samo originalni proizvođač imati nastavke koji u potpunosti odgovaraju.

Univerzalni krovni nosači

Također ga možete pronaći i kod proizvođača automobila, čiji će dizajn biti najbolje skrojen da odgovara vašem modelu auta. Ipak, cijena univerzalnih automobilskih krovnih nosača koje proizvode proizvođači automobila mnogo je veća od ne-brendiranih varijanti.

Polovni ili novi automobilski nosači

U raznim oglasnicima mogu se pronaći mnogi oglasi za kupovinu već rabljenih automobilskih nosača, po mnogo povoljnijim cijenama od onih novih. Ipak, kod kupnje takvih, osim što morate pripaziti o tome pristaju li vašem automobilu, također morate provjeriti i u kakvom su stanju.

Univerzalni krovni nosači

Skrivena oštećenja, hrđa i pukotine mogu uvelike utjecati na njihov integritet – iako oni mogu obavljati svoj posao dobro prvo vrijeme, vrlo brzo mogu postati neupotrebljivi. S obzirom da se kod kupovine rabljenih stvari često ne dobija nikakva garancija, bolje je ne riskirati i odlučiti se za potpuni novi model.

Prijevoz bicikla na krovu

Kada kupite univerzalne krovne nosače, jedna od glavnih prednosti je to da ih uz dodatke lako možete pretvoriti u nosače za skije, krovnu kutiju, kanu ili bicikle. Osim što je veoma važno nabaviti potrebne dodatke, također morate paziti na još nekoliko sitnica. Prije svega, važan je teren po kojem se vozite, s obzirom da će sigurnost bicikla uvelike ovisiti o tome koliko brzo vozite, ima li vjetra, je li put pun rupa i grbav te ima li mnogo naglog stajanja i skretanja.

Zbog toga pozoronost morate obratiti na način na koji se bicikli postavljaju na auto nosač za bicikle, jer nije svaka vrsa postavljanja jednako stabilna u teškim uvjetima. Uz to, važno je također znati koliko bicikala planirate prevesti jer ova vrsta auto nosača uglavnom može prevesti do četiri bicikla.

Krovna kutija na automobulu

Gotovo svi proizvođači nude nastavke za postavljanje krovne kutije, s obzirom da su one najpopularniji krovni nastavak za auto. Postavljanje krovnih kutija jednostavno je i sigurno imate li odgovarajuću kutiju i nastavke.

Također, za razliku od prevoženja bicikala ne morate toliko brinuti o dodatnoj visini koju automobil dobiva s krovnom kutijom. Ipak, nedostatak je osjetno povećana potrošnja goriva i veća buka u automobilu tijekom vožnje.

Nosači za skije za ljubitelje skijanja

Za sve ljubitelje zimskih radosti koji svaku zimu hrle u planine, nosači za skije za auto neizostavan su dio zimske opreme. Pravila su ista. Potrebno je nabaviti odgovarajuće nastavke i pripaziti na broj skija koji krovni nosač za skije može prevesti odjednom. Kod prevoženja skija dodatna visina i potrošnja nisu toliki problem, s obzirom da skije ne stvaraju prevelik otpor. Manji problem je dodatna buka koju će skije proizvoditi prvi vožnji na krovu automobila.

Uz to, kao i kada prevozite bilo koji drugi teret na krovu, prevozite li skije na automobilskom nosaču za skije, važno je da vožite pažljivo i oprezno, kako svoje skije ne biste izgubili po putu i time ugrozili sigurnost vaših suputinka i sebe.

Sadržaj iz iste kategorije: