Autoelektrika – bez struje nema vožnje

Što je autoelektrika i što električar radi?

On popravlja sve brojne električne instalacije, popravlja kompjuterske dijelove automobila (iako je ovo daleko češće kod automobila koji su  skuplji nego kod klasičnih mehaničkih automobila, kako ih kolokvijalno nazivaju), popravlja alternatore, popravlja dobar dio mehanizma zaključavanja te Hi-FI sustava, ali i elektropokretača. Razni senzori i filteri, te ventili, često su u problemima jer neki drugi dio ne valja, tako da se moraju popravljati u paru. Ponekad je potrebno kupiti nove dijelove, ali često se može napraviti kompromisno rješenje tako što se popravi elektropokretač motora (anlaser) ili elektrogenerator (alternator). Upravo zbog toga autoelektrika popravak je pojam koji je često tražen na internetu.

Autoelektrika – starter ili anlaser

Anlaser se također naziva i starterom i pojam kvalitetna autoelektrika je usko povezan sa njime. On je dosta malen dio koji obavlja divovski dio posla. Anlaser je onaj dio koji daje snagu potrebnu za paljenje motora. Ugrađen je na bloku motora, a zapravo se radi o klasičnom jednosmjernom motoru koji ima četkice. Ima razne dijelove: stator, rotor, pogonski zupčanik, spojnicu, polugu, elektromagnet i četkice. Elektromagnet pomoću sile djelovanja magnetskog polja rotira rotor oko statora i tako se generira energija koju koristite svaki put kad upalite automobil.

Često se postavlja pitanje kada otići autoelektričaru i je li autoelektrika neispravna. Je li potrebno otići k njemu češće od onih trenutaka kad imate neki kvar, ali mnogi se na to jednostavno ne mogu natjerati. Preporučeno je otići mehaničaru barem dvaput godišnje da provjeri je li sve na automobilu u redu.

On tada primijeti i električne smetnje pa možete otići autoelektričaru (ako vaš mehaničar nije „profesionalac“ sa strujom već je old-time mehaničar) te tada riješiti svoj problem, a problem ste pokrili redovitim odlaskom mehaničaru. Cijene električnih popravaka kreću se od mizernih 20 kuna (za promjenu svjetla) do strmoglavih tisućica kada se mijenja gotovo cijela autoelektrika

Sadržaj iz iste kategorije: