Osigurajte vaše web stranice uz SSL certifikate

SSL certifikate razvila je tvrtka Netscape. To su zapravi digitalni certifikati koji osiguravaju razmjenu informacija između korisnika i web stranice. Koriste se na web stranicama na kojima korisnici moraju unositi osjetljive podatke, poput lozinki, brojeva kreditnih kartica, osobnih podataka i slično. Takve podatke nemojte unositi na stranice koje nisu zaštićene nekim od certifikata jer postoji mogućnost da treća osoba dođe do tih podataka i zloupotrijebi ih.sslKako bi bili sigurni da je stranica sigurna, u statusnoj traci ćete pokraj naziva web adrese vidjeti oznaku lokota i oznaka protokola http će se promijeniti u https. Ukoliko pak kliknete na taj lokot, dobiti ćete sve potrebne informacije o tom certfikatu, od izdavača, datuma do kad vrijedi, jačini enkripcije, itd.
SSL certfikate možete kupiti direktno od tvrtke koje ih izdaju ili putem nekog posrednika. Najpoznatiji izdavači SSL certifikata su Verisign, Geotrust, Thawte i dr. Mnoge domaće tvrtke također nude mogućnost kupovine SSL certifikata.Ukoliko niste zadovoljni ponudom, uvijek možete odabrati da tu učinite putem neke tvrtke u inozemstvu. Stoga imate li web stranice na kojima će vaši korisnici ostavljati osjetljive podatke, svakako kupite neki od ovih certifikata. Na taj način ponuditi ćete korisnicima veću razinu zaštite i tako ćete privući mnogo korisnika koji još uvijek sa strahom upisuju broj sve kreditne kartice.

Vrste SSL certifikata po jačini zaštite

Uspoređujemo li certifikate po jačini zaštite, možemo razlikovati tri vrste. Najslabija vrsta certfikata su domain validation certfikati. Oni funkcioniraju na način da se korisniku šalje email na adresu koju je naveo prilikom registracije domene. Korisnik tada mora potvrditi da je on stvarni vlasnik domene klikom na link u tom emailu. Nešto veću razinu zaštite pružaju organization validation certfikati. Oni provjeravaju i tvrtku koja je domenu registrirala putem različitih registara tvrtki. Najveću razinu zaštite pružaju extended validation certfikati. Oni uz sve prije nabrojane provjere, provjeravaju i fizičku lokaciju tvrtke.

Vrste SSL certifikata po broju osiguranih domena

Postoje 3 vrste SSL certifikata koji se razlikuju po broju osiguranih domena. Oni koji štite samo jednu domenu, ali ne i njene poddomene su single name certifikati. Multi domain certifikati štite više različitih domena, a sve preko jednog certifikata. Wildcard certifikati štite sve poddomene.

Sadržaj iz iste kategorije: