Plinski plamenici koriste se za razne namjene

Plinski plamenici koriste se za razne namjene i dostupni su u više različitih modela na tržištu. Tako se koriste dosta u raznim proizvodnim i uslužnim djelatnostima, ali koriste se i u kućanstvu.plinski-plamenici

Korištenje u proizvodnim i uslužnim djelatnostima

U labaratorijima se koriste manji kompaktni modeli koji služe za brzo zagrijavanje. Razlikujemo tri različita modela: Bunsenov, Tecluov i Mekerov. U industriji se plinski plamenici koriste u velikim pećima za taljenje i rezanje. Oni su uglavnom izrađeni od aluminija kako bi dobro štitili unutrašnje dijelove uređaja pri visokom temperaturama. Za te velike peći koriste se uglavnom jednostupanjski i dvostupanjski plamenici. Jednostavno se montiraju i održavaju zbog dobre pristupačnosti svim dijelovima.

Korištenje u kućanstvu

U kućanstvu se plamenici koriste najčešće kod štednjaka. Dolaze u kompletu s obručem koji se brzo zagrijava. Jednostavno se priključuje na plinsku mrežu ili plinsku bocu. Ovakvi plamenici se jako brzo zagrijavaju i toplina koja postižu je konstantna. Mnogi zato najviše vole takav tip izvora topline jer na njemu jednostavnije pripremaju hranu. Isto tako, lako su prenosivi pa ih lako možete koristiti primjerice u svojim kuhinjama ili ponijeti negdje sa sobom.


Druga vrlo česta primjena ovakvih plemenika je kod roštilja. Roštilji na plin postaju popularniji upravo zbog jednostavnosti korištenja. Dovoljno ih je priključiti na plinsku bocu i plamenik će vrlo brzo postići dovoljno visoku temperaturu za početak pečenja. Isto tako temperaturu možete regulirati i namjestiti je na određenu razinu. Na taj način će se sve ravnomjerno ispeći. Dolaze u nekoliko različitih oblika i veličina pa ukoliko trebate zamjenski plinski plamenik, provjerite koji vam je model potreban.

Tržište i cijene

Plinske plamenike možete potražiti u raznim specijaliziranim trgovinama. Jedna od takvih je i Flamula(http://www.flamula.hr) . Tamo možete pronaći veliki izbor plamenika za roštilje kao i cijevne plamenike. Plamenici za roštilj se razlikuju u samom obliku i veličini. Neki su prilagođeni samo za roštilje od lijevanog željeza dok postoje i oni univerzalni. Cijevni plamenici se razlikuju uglavnom po promjeru obruča koji je njihov sastavni dio. Veći promjer ujedno znači i veću snagu pa će obruči većeg promjera puno brže postići željenu temperaturu. Najveći plinski plamenik u ponudi tako ima promjer 70cm i čak 24 kW snage.

Prečitajte i kako se upotrebljava roštilj na ugljen.

Sadržaj iz iste kategorije: