Carnet domena je simbol hrvatske domene

S obzirom da skoro svaka država ima svoju nacionalnu internetsku domenu, tako ni Hrvatska ne zaostaje te je carnet domena zapravo hrvatska nacionalna domena. Organizacija koje je zadužena za upravljanje tom domenom naziva se Carnet te od tuda dolazi i naziv dok je hr oznaka koju koristi. Carnet također pruža i mnoge druge usluge vezane za informatiku te je postao simbol informatičke edukacije i napretka.

Carnet domena ima neka pravila pri registraciji

Kako bi se odmah u startu riješile bilo kakve dileme, iako je carnet domena (www.plus.hr) zapravo hrvatska nacionalna domena, ona također dolazi u nekoliko oblika te se može plaćati ili biti besplatna. Koja god vrsta vama odgovara, važno je pridržavati se određenih pravila. Ono što je odmah na početku važno je samo ime koje želite odabrati. Strogo je određeno što je dozvoljeno, a što nije te treba pripaziti na nekoliko sitnica. Nakon toga slijedi točka koja odvaja naziv od ekstenzije hr. U ovom slučaju ta ekstenzija je hr jer je riječ o hrvatskoj nacionalnoj domeni.

Nadalje, glavni uvjet koji mora biti ispunjen za dobivanje bilo kojeg oblika carnet domena je njihova dostupnost. Ne mogu postojati dvije domene istog naziva. Ono što je dozvoljeno u samom nazivu treba poštivati kao i činjenicu da je dostupna samo fizičkim osobama koje obavljaju neku samostalnu djelatnost ili pravnim osobama s registriranom tvrtkom u Hrvatskoj.

Ako se odlučite za oblik carnet domene koji se naplaćuje, tada pravila nisu toliko strogo određena kada je samo ime domene u pitanju te imate veću slobodu izbora. Također je dostupna i fizičkim i pravnim osobama. Neizostavna je registracija koja se može obaviti preko Interneta, što smanjuje naporan odlazak u poslovnice tvrtki koje se time bave. Iako u Hrvatskoj postoji preko 20 ovlaštenih registara koji imaju dozvolu od strane Carneta da vrše registraciju, Internet je sve više najdraži izbor pojedinaca.

Carnet predstavlja mnogo više od domene

Iako mnogo na spomen Carneta u Hrvatskoj pomisle na hrvatsku nacionalnu domenu, Carnet je zapravo insitucija koja pruža i mnoge druge usluge, kao što je pristup internetu za mnoge obrazovne institucije te organiziranje različitih informatičkih edukacija. Također nudi i svoja edukacijska programska rješenja, kao što su eLektire, Moodle, eduKnjižara i mnoge druge.

Sadržaj iz iste kategorije: