Dvorac Miramare, Trst (Italija)

Je li dvorac Miramare bajka ili noćna mora?

Dvorac Miramare koji oduzima dah izgrađen je na zapovijed austrijskog nadvojvode Maximiliana od Habsburga, Lorraine. Maximilian je želio imati kuću koju će dijeliti s Carlottom, svojom suprugom, a koja nalikuje španjolskim dvorcima koji gledaju na Atlantik. Zbog toga je i nazvana Miramare ili mirar el mar što znači pogled na more.

Povijest dvorca Miramare ima korijene koji se mogu pratiti još od antičkih vremena, točnije od 1885. godine, kada je Maximilian shvatio da želi sagraditi dvorac u blizini zaljeva Grignano. Radovi su započeli već sljedeće godine, projektom koji je povjeren arhitektu Carlu Junkeru.

Dvorac Miramare, Trst

U početku Maximilian nije bio pretjerano oduševljen do te mjere da je čak tražio skicu od Giovannija Berlama, drugog arhitekta. Za nadvojvodine oči ovo se drugo rješenje pokazalo puno boljim iako je konačni projekt i dalje ostao onaj od Junkera.

Ovaj dvorac ima stil koji je čvrsto novosrednjovjekovni. To je odraz eklektičnog stila tog doba, s kombinacijom renesansnih, srednjovjekovnih i gotičkih elemenata. Isprva je imao polukat i tri kata. Maximilianu se to nije svidjelo jer se htio riješiti jednog od prvobitnih zamišljenih planova. Dolaskom 1859. godine, nadvojvoda je izgubio poziciju guvernera kraljevine Lombard-Veneto, a zatim se preselio u dvorac sa svojom voljenom suprugom. Nakon nekog vremena otišao je u Brazil i iskoristio priliku da pribavi sve prekrasne biljke koje ukrašavaju vrt dvorca.

Maximilian se zatim vratio u svoj voljeni dom. Međutim, odlučio je ponovno otići 1884. godine, ali ovaj put zajedno s Carlottom. Njih su dvoje otputovali u Meksiko. Par je proveo godine u sreći te su živjeli u dvorcu Miramare do Maksimilijanove smrti u Queretaru.

Prokletstva i priče o duhovima u dvorcu Miramare

Carlotta je postala zaslijepljena mržnjom nakon što je izgubila svog voljenog muža do te mjere da je proklela cijeli dvorac i sve koji su u njemu ostali. Ono što je također bilo vrlo intrigantno je da je bilo i nekoliko žrtava koje su smrtno stradale unutar zidina ovog prekrasnog, ali nemilosrdnog mjesta.

Video: Dvorac Miramare

Nakon Maksimilijana, nadvojvoda Franz Ferdinand od Austrije brutalno je ubijen tijekom zloglasnog sarajevskog napada odgovornog za početak Prvog svjetskog rata.

Sadržaj iz iste kategorije: