Growbox predstavlja moderan uzgoj bilja

Moderne tehnike uzgoja sve su popularnije, pogotovo s obzirom da je u urbanim sredinama malo prostora za uzgoj. Kreativne i inovativne ideje za uzgoj biljaka, poput growboxa, sve se češće mogu pronaći kao rješenje urbanih farmera, ali i svih ljudi koji svoju proizvodnju žele unaprijediti, ubrzati i učiniti sigurnijom.

Iako je prije započinjanja uzgajanja u growboxu potrebno sakupiti nešto znanja, uzgoj nije težak. A sve što vam je potrebno možete pronaći i u web trgovinama, kao što je Urban Farmer.

Općenito o growboxu

Growbox je djelomično ili pak potpuno zatvoren sustav za uzgoj biljaka u malim prostorima ili unutra. Razlog za odabir ovakvog sustava najčešće je manjak vanjskog prostora ili pak uzgoj bilja tijekom hladnijih godišnjih doba.

Uz to, growbox je odličan način za zaštitu bilja od raznih štetnika ili pak bolesti koje mogu napasti bilje tijekom rasta. Postoji nekoliko vrsta, a stupanj automatizacije i način brige ponajviše ovisi o novcu koji planirate uložiti, vrsti bilja koje uzgajate, ali i vremenu koje planirate potrošiti za uzgoj.

Različite baze growboxa

Dvije su mogućnosti baze svakog growboxa :

  •  Zemlja
  •  Voda 

Uzgoj biljaka u zemlji tradicionalan je način uzgoja o kojemu se može pronaći mnogo informacija iz mnogih izvora, no ipak, hidroponski uzgoj sve je popularniji jer omogućuje korištenje nusproizvoda iz uzgoja ribe ili peradi kao hranjivih tvari za vodu. Uz to, hidroponski growbox omogućuje uzgoj velikog broja vrsta, od cvijeća do povrća. Pravila za uzgoj u njima nešto su drugačija od onih s bazom od tla, no statistički gledano hidroponski uzgoj često rezultira većim prinosima.

Automatizacija ili ručni rad pri uzgoju biljaka

Pozitivna strana growboxa jest da je moguća veoma visoka razina automatizacije. Ipak, mnogi početnici kreću samo s najnužnijim alatima – kutijom u kojoj se nalazi baza i rasvjeta za rast te hranjive tvari (koje ponajviše ovise o vrsti bilja koju uzgajate). Ipak, growbox sustavi mogu se u potpunosti i automatizirati, za što je ipak potrebno još nekoliko dodataka poput :

  •  sustava ventilacije,
  •  sustava za održavanje temperature,
  •  sustava za održavanje razine CO2. 

Ako se radi o hidroponskom growboxu, onda trebate i:

  • sustav za ispuštanje hranjivih tvari i
  • sustav za održavanje protoka vode. 

Uz sve te dodatke, moguće je stvoriti potpuno zatvoren sustav u kojemu je moguće u potpunosti kontrolirati sve uvjete, kako bi se održala optimalna temperatura, razina dohrane, kvaliteta zraka te svjetlosni uzorci za najbolji i najbrži rast bilja.

Svjetlosni sustav za brži rast biljaka

Bez obzira kakav growbox za biljke imate, svjetlosni sustav je dio koji morate imati. Postoji nekoliko vrsta žarulja koje se mogu koristiti za rast, koje se razlikuju cijenom, razinom potrošnje električne energije te količinom svjetlosti koje ispuštaju. 

Fluorescentne lampe bile su prve koje su se koristile, a danas se koriste sve rjeđe jer imaju relativno limitiranu proizvodnju svjetla. HID (high intensity discharge) lampe druga su mogućnost – najpopularnije verzije su žarulje s natrijevom parom i metal-halidne svjetiljke. Ipak, tražite li učinkovite lampe s manjom potrošnjom, najbolji vam je izbor LED žarulja, koja nudi dugotrajnost i štedljivost. Manja potrošnja veoma je bitna, s obzirom na duge radne sate žarulja.

Bitni dodatci u trgovinama za vrtlare

Za početak uzgoja, ako radite na bazi tla, potrebno vam je kvalitetno tlo, prihrana te svjetlo. Uz to, biljke je potrebno zalijevati po potrebama vrste. S druge strane, kada imate hidroponski growbox, osim kutije ili kante s vodom potreban je i medij koji će biljkama pružiti podršku kada izrastu. 

Uz to, održavanje količine kisika u vodi veoma je bitno pa je važno pronaći način za prozračivanje vode, dok sustavi za filtraciju također uvelike mogu pomoči u smanjenju broja čestica koje mogu biti štetne za biljke ili naštetiti harmoniji. Ventilacija, CO2 filteri, filteri zraka koji onemogućuju širenje neugodnih mirisa, kao i posebne hranjive tvari za growbox također su veoma bitni dijelovi opreme koji vam uvelike mogu pomoći. Svi potrebni dijelovi dostupni su vam u web trgovini Urban Farmer.

Web trgovina Urban Farmer ima sve

Iako je uzgoj bilja u growboxu jednostavan, pronalaženje svih potrebnih alata, filtera i dodataka može biti izazov, jer se ovaj način uzgoja još uvijek nije dovoljno popularizirao na našim prostorima. Ipak, web trgovina Urban Farmer u svom asortimanu nudi apsolutno sve što bi vam moglo biti potrebno.

Uz to, u web trgovini Urban Farmer svu kupovinu možete odraditi iz udobnosti doma – vaša narudžba brzo je i pomno zapakirana te se već za nekoliko dana može pronaći na vašim vratima! 

Sadržaj iz iste kategorije: