Kvalitetni sustavi za navodnjavanje trave

Neka vaši travnjaci budu zdravi i zeleni

Lijep i očuvan travnjak traži mnogo brige i obavljanja određenih poslova u pravo vrijeme i na pravi način tijekom godine. Ipak, čak i uz pravilno gnojenje, održavanje i košenje trave, nekad je trava ipak zelenija kod susjeda. Iako se može raditi i o sreći, mnogo je veća mogućnost da susjed u tom slučaju u rukavu ipak ima neki as koji mu pomaže da travu očuva lijepom i zelenom kroz cijelu godinu, a velika je šansa da je taj as iz rukava navodnjavanje. 

Osim što biljkama daje pristup vodi i kada su vanjski uvjeti suhi, navodnjavanje je također dobar način za prihranu vašeg travnjaka.

Projektiranje sustava za navodnjavanje trave

Kao i kod mnogih drugih projekata, kada se izrađuju sustavi za navodnjavanje trave vrlo bitno je planiranje. stoga prije svega bacite na papir sve vaše potrebe i očekivanja od takvog sustava.

Sustavi za navodnjavanje trave
Rain Bird HE-VAN 15 mlaznica

Na internetu postoji niz informacija o tome koji su najbolji sustavi za navodnjavanje trave za koje uvjete, no prije no što se uopće bacite u taj odabir, provjerite koliki vam je budžet, imate li u blizini njega izvor energije te pouzdan izvor vode koji neće presušiti. Naravno, možete stvoriti i sustav koji koristi vodu iz više izvora, što će vam pomoći u smanjenju troškova korištenja vode te pružiti više opcija u sušnim periodima.

Teren za navodnjavanje

Uzmite u obzir i teren na kojemu postavljate neki sustav primjerice sustav za navodnjavanje kap po kap. Neki su tereni pogodni za takve sustave, dok je u drugima bolje rješenje postavljanje sustava za navodnjavanje trave s prskalicama ili pak mobilnog sustava. Često se na odabir nude dvije opcije, a na kraju se odabir vrši prema tome koja je opcija više bezbolna za budžet. 

Poneki su sustavi odlični za određene biljne vrste dok ne pomažu toliko drugima, pa kod odabira također provjerite odgovaraju li odabrani sustavi za navodnjavanje trave vašem travnjaku. Razmislite i o tome kako koristite svoj travnjak, tj. bi li vam bolje odgovarao:

  •  podzemni sustav ili 
  •  nadzemni sustav 

Posavjetujte se sa stručnjakom za vrtlarstvo

Ako već nemate iskustva s postavljanjem sustava za navodnjavanje trave, svakako se tijekom projektiranja posavjetujte i sa stručnjakom za vrtlarstvo. Iako se može činiti kao manji i jednostavan projekt, ugradnja ovakvog sustava veoma lako može prerasti u nešto što niste očekivali, a veoma je lako također i napraviti grešku koja vas može stajati dodatnih radova, nefunkcionalnog sustava i većih troškova. 

Projektant je tijekom ovakvih projekata zlata vrijedan, jer će vam pomoći odlučiti se za pravi sustav te ispravno pozicionirati sve njegove dijelove s obzirom na:

  •  veličinu travnjaka 
  • blizinu izvora vode
  • blizinu izvora energije itd. 

Uz to, on vam može pomoći odabrati i najbolji sustav s obzirom na mogućnosti koje se nude, poput besplatnog servisa.

Prednosti kap po kap sustava

Sustav za navodnjavanje kap po kap odlična je opcija za travnjake u kojima je racionalno korištenje vode na prvom mjestu. Ovakvi sustavi troše optimalnu količinu vode i energije, no kod postavljanja je potrebno imati iskustva s tipom tla na kojemu radite, što će se odraziti na to kako se voda upija u tlo i na kojemu razmaku moraju biti kapaljke sustava te morate poznavati kvalitetu vode, radi odabira filtera u sustavu.

Najbolji sustavi za navodnjavanje trave
Sustav za navodnjavanje kap po kap za zelenilo koje će vam zavidjeti svi susjedi

Ovakvi sustavi također se moraju izvesti tako da je preko njih moguće kositi travu, održavati travnjak i hodati, što mnogi često zaborave. Općenito, sustav za navodnjavanje kap po kap mora biti osmišljen tako da u potpunosti odgovara vašoj situaciji, što znači da će vam za odabir trebati stručnjak ili pak barem malo znanja o takvim sustavima..

Jednostavnost korištenja sustava navodnjavanja

Postoji mnogo razloga zašto je dobro osmišljen sustav za navodnjavanje kap po kap omiljen među mnogim ljubiteljima uzgoja biljaka, ali i lijepih travnjaka. Ponajprije, razlog je to što je za održavanje takvih sustava potrebno minimalno održavanje i briga. Biljkama je omogućen pristup vodi tijekom cijelog dana, a ako ste odabrali dobre filtere i raspored kapaljki, onda oko sustava praktički nemate brige.

Kako instalirati sustav za navodnjavanje trave

Uz to, sustav za navodnjavanje kap po kap omogućuje i jednostavnije gnojenje travnjaka, koristeći prihranu koja je topiva u vodi. Takva se gnojiva u željenoj koncentraciji prvo otope u vodi, a nakon toga dodaju u sustav, gdje će se prenijeti direktno do vašeg travnjaka i omogućiti vam lijep, zdrav i zelen travnjak uz što manje muke.

Sadržaj iz iste kategorije: