Maca – pametna biljka koja nam mnogo pruža

Tržište prehrambenim proizvodima, suplementima i različitim dodacima prehrani sve više raste i pojavljuju se različiti noviteti. To nije čudno s obzirom da nam se okoliš iz dana u dan mijenja, hrana koja dolazi na naš stol tretirana je različitim kemikalijama i trebali bi pripaziti više što jedemo. A čak i ako nije tretirana raznim dodacima, zbog naglih promjena vremenskih uvjeta, čestih sušnih ili kišnih razdoblja, hrana je nutritivno drugačija te nam ne hrani organizam kao prije. Malo je tih namirnica koje nam mogu u potpunosti napuniti baterije i pružiti nam sve što nam svakodnevni napori i stres oduzimaju. Maca je zasigurno jedna od takvih namirnica te je već neko vrijeme svrstana u kategoriju superhrane te njezina popularnost iz dana u dan raste, baš zato jer su se ljudi uvjerili u njezine magične visokovrijedne nutritivne vrijednosti.

Razlozi zbog kojih je Maca svrstana u kategoriju superhrane

Maca (https://life.hr/maca.html) je biljka koja raste na Andama i drugim područjima visoke nadmorske visine. Domorodačko stanovništvo ju je prvo počelo koristiti te su razvili načine termičke obrade prilikom kojih ne bi uništili niti jedan segment njezine hranjivosti.

https://www.youtube.com/watch?v=SJd49HdMDn0

Macu danas možemo pronaći u više različitih oblika, ali najčešći oblik je u prahu jer se upravo njezin korijen preša i suši te se melje dok se ne dobije fini prah. Taj prah nas svojim vitaminima, mineralima, enzimima i esencijalnim masnim kiselinama hrani i pruža nam mnogo energije, osvježava i osnažuje cijeli naš metabolizam. Maca je posebno poznata po svom učinku na plodnost te sadrži mnoge djelatne tvari, kao što su masne kiseline, alkaloidi, tanin, sterol i glukozinolat, koji se posebice odgovorni za utjecaj na plodnost i libido.

Više o samoj maca biljci

Biljka mace super je prilagodljiva na mnoge uvjete te uspije zadržati svoju nutritivnu vrijednost čak i pri neodgovarajućem skladištenju. Čak i nakon što je unesemo u organizam, ona kao adaptogena biljka pronalazi hormonski disbalans te ga liječi.  Bogata je vitaminima B i C, kao i ugljikohidratima, bjelančevinama i masnim kiselinama. Posjeduje i velik udio kalcija. Maca potpuno zasluženo nosi naziv superhrane i jedna je od rijetkih dragulja koja služi čovjeku i njegovom zdravlju.

 

Sadržaj iz iste kategorije: