Indeks tjelesne mase (težine)

Indikator utjecaja mase na zdravlje

Indeks tjelesne mase se računa uzimanjem dva podatka u obzir – visine i tjelesne mase čovjeka. Računanje indeksa tjelesne mase kao rezultat daje broj koji bi trebao indicirati odgovara li tjelesna masa visini, odnosno je li čovjekova težina premala, prevelika ili odgovarajuća. Iako ovaj broj mnogi uzimaju kao zakon, on samo je okviran indikator zdravlja, s obzirom da se u izračunu ne uzimaju u obzir drugi čimbenici, poput količine kretanja i postotka masnog i mišićnog tkiva u tijelu.

Što nam govori indeks tjelesne mase
Indeks tjelesne mase je metoda izračuna uhranjenosti

Uz to, granice klasa, koje su određene uzevši u obzir prosječnog Europljanina, tek je nedavno prilagođen za druge kulture. Primjerice, u Japanu su granice za kategorije snižene nakon što je istraživanjem zapaženo kako je prosjek tjelesne mase u stanovništvu niži od prosjeka u Europi.

Računanje indeksa tjelesne mase

Indeks tjelesne mase se dobiva tako da se tjelesna masa (u kilogramima) podijeli s kvadratom tjelesne visine (u metrima).

Broj koji se dobije tim računom onda se uspoređuje s tablicom koja govori u koju skupinu pripadate. Klasične granice, prema preporukama iz 2014.

Sadržaj iz iste kategorije: