Ljepši interijer uz navlake za auto

Nema ništa ljepše od sjaja, čistoće i mirisa novog automobila. Ipak, vremena su takva da se sve češće kupuju rabljeni automobili, ili se novi koriste desetljećima, pa se njihov sjaj vremenom i korištenjem sve više i više smanjuje. Pohabana i prljava tkanina na sjedalima može biti pogotovo frustrirajuća, iz više razloga. Iako se sama sjedala mogu očistiti, neke mrlje jednostavno je nemoguće ukloniti, a izblijedjela i istrošena tkanina automobilu mogu dati samo još stariji i neuredniji izgled.

Dobro rješenje za ove probleme su navlake za auto, koje će unutrašnjosti pružiti nov, čist i uredan izgled, a s druge strane također omogućuju lakše održavanje i pranje jer ih je jednostavno moguće ukloniti i oprati u perilici rublja.

Tipske navlake za auto

Ako ste se odlučili na kupnju navlake za auto, veoma je važno da se prije kupnje informirate o svim tipovima koji se nude na tržištu. Razni materijali nude različite pozitivne i negativne strane, pa bi vaš odabir trebao odražavati vaše navike i potrebe. Kod odabira tipskih navlaka proces je relativno jednostavan jer morate odabrati samo marku automobila i vrstu sjedala koju imate.

Također vam se nudi i mogućnost odabira materijala, dekorativnih dodataka poput ukrasnih šavova, a neki proizvođači također nude mogućnost natpisa po želji, pa svoje navlake možete u potpunosti personalizirati. Ako pak želite neke posebne dodatke, za nešto veću cijenu proizvođači nude i krojenje po mjeri, gdje svakom dijelu kroja možete dodati ili oduzeti aspekte po volji.

Univerzalne navlake za auto

Sa druge strane, ako vam savršeno pristajanje nije najvažnije, na tržištu se po nešto nižim cijenama može pronaći i univerzalna auto oprema u obliku univerzalnih navlaka za auto koje se jednostavno mogu navući na sjedala. Iako možda neće u potpunosti savršeno odgovarati svim krivuljama i rubovima vašeg sjedala, ovakvi modeli mnogo su financijski prihvatljivija opcija, jer mogu predstavljati i nekoliko puta jeftiniju alternativu.

Također, univerzalne navlake za auto veoma je lako održavati jer se jednostavno mogu postaviti i skinuti, što znači da ih po potrebi u nekoliko minuta možete u potpunosti odstraniti sa sjedala te ih oprati u perilici, a onda jednako jednostavno vratiti natrag na sjedala.

Obratite pozornost na materijal navlaka

Kod odabira navlaka, bez obzira jesu li one tipske ili univerzalne, veoma je bitno obratiti pozornost na materijal. Različiti materijali imaju razne prednosti:

  • Neki se lakše čiste
  • Neki nude brže sušenje
  • Neku su izdržljiviji na habanje i blijeđenje
  • Neki su udobniji i ugodniji na dodir

Stoga je veoma bitno da proučite pozitivne i negativne strane materijala i svojih potreba, kako biste odabrali navlake za auto koje će vam služiti dugo i dobro i s kojima ćete biti zadovoljni.

Kod univerzalnih modela najčešće se koriste sintetički materijali, jer su oni generalno najjeftiniji za proizvodnju. Odlično reagiraju na vodu i veoma se brzo suše, a ovisno o teksturi također ih je jednostavno očistiti i od sitne prljavštine poput pijeska. Ipak, sintetski materijali nisu toliko otporni na habanje i vuču, pa nakon relativno kratkog vremena korištenja mogu popucati kod šavova ili se pokidati na mjestima gdje se najčešće koriste, pa stoga nisu najdugotrajnija opcija.

Poliester kao zahvalan materijal za auto opremu

Auto presvlake od poliestera najčešće možete prepoznati prema njihovoj „rupičastoj“ teksturi. Kao i drugi sintetički materijali, one se brzo suše te omogućuju sporije prodiranje vode u materijal. Tako je nekad prolivenu tekućinu moguće jednostavno obrisati prije no što se upije i na taj način izbjeći sve neugodnosti. Ipak, rupičasta tekstura nešto je manje otporna na sitne čestice poput pijeska – jednom kada prodre dublje kroz šupljine nemoguće ga se u potpunosti riješiti. Ipak, pozitivna strana ovakvih presvlaka krije se u  jednostavnosti čišćenja blata, koje j, jednom kada se osuši moguće jednostavno očetkati.

Ostali kvalitetni materijali za auto opremu

Ne može se baš svaka auto oprema okarakterizirati kao kvalitetna. Ali svakako su tu navlake za auto od materijala poput pamuka i umjetne kože. One od umjetne kože najčešće se proizvode u verziji tipskih navlaka. Ne upijaju vodu, otporne su na većinu mrlja, blato i sitna zaprljanja te ih je moguće očistiti običnom mokrom krpom. Ipak, s druge strane mnogima nisu najdraže jer su po zimi veoma hladne na dodir, dok se po ljeti neugodno ugriju, a uz sve navedeno također se lijepe za golu kožu i uzrokuju klizanje u dodiru s odjećom. S druge strane tu, su pamučne navlake, koje iako se duže suše i sklone su mrljama, jednostavno se mogu oprati i odličan su odabir za sve alergične na sintetiku!

Sadržaj iz iste kategorije: