Isparivač oksalne kiseline

Korištenje oksalne kiseline u praksi s pčelama

Čak i ako dva načina dijele neke sličnosti, još uvijek je važno napomenuti da se razlikuju u nekoliko stvari. Ključna razlika je u načinu na koji se oksalna kiselina isporučuje u košnicu. Za način kapanja oksalne kiseline koristi se jednostavnija oprema, ali to je za pčele nešto komplicirnaije, što može ograničiti mogućnost ponovnog tretiranja kada je to potrebno. 

Isparavanje oksalne kiseline (više na https://www.honigschleudern.eu/), drugi način, koristi složeniju opremu i potrebna je dodatna zaštitna oprema za zaštitu zdravlja rukovatelja. Međutim, paradoksalno je da je to manje opasno za pčele pa ovo pruža veću fleksibilnost za ponavljanje tretmana ako je potrebno.

Što je kapanje oksalne kiseline?

Kapanje oksalne kiseline način je koji zahtijeva jeftinu opremu za pripremu i raspršivanje smjese šećernog sirupa i oksalne kiseline. Rukovatelj ima niže sigurnosne rizike u usporedbi s načinom isparavanja, pa su to jednostavna N-95 ili maska ​​za čestice, rukavice i zaštita za oči, neophodna oprema za osobnu zaštitu. No, pčelama je komplicirano jer će biti neizbježno da se nahrane šećernim sirupom, a kad to učine, mogu pojesti i dio oksalne kiseline koja je za njih opasna do određene mjere.

Što je isparavanje oksalne kiseline?

Za način isparavanja oksalne kiseline potreban je specijalizirani alat kao što su Provap uređaj ili Varrox štapić, izvor energije koji je često baterija za kosilice, zaštitne naočale i zaštita za disanje:

  • Respirator za cijelo lice za ProVap 
  • Respirator za pola lica koji ima patrone s kiselim plinom za Varrox štapić.

Isparavanje oksalne kiseline je za pčele puno jednostavnije u usporedbi s kapanjem. Istina je da je vrlo sigurno, a također se smatra bezazlenim za matice, leglo i pčele. Za primjenu nije potrebno rastaviti košnicu. To se također može koristiti u nizu tretmana ako je potrebno. U usporedbi s kapanjem, mnogi ljudi smatraju isparavanje dugoročno boljom opcijom.

Ako ste ljubitelj životinja i predani pčelar, možda imate psa koji vam pravi društvo kada se ne bavite pčelarstvom. Pasja trgovina nudi sve za vašeg ljubimca bez obzira radi li se o štenetu ili starijem psu. Pročitajte povezani članak i uputite se u trgovinu za pse prije nego što požurite natrag svojim pčelama.

Trebate li koristiti ProVap ili Varrox štapić?

U slučaju da tek započinjete s programom isparavanja, Varrox štapić je vaša najbolja opcija ako nemate više od 30 košnica. Primarna praktična razlika između Varroxa i ProVapa nije ništa drugo nego brzina. Za svaku košnicu trebat će vam oko 5 minuta ako koristite Varrox.

Sadržaj iz iste kategorije: